Te weinig ‘gezond’ in Nederlandse lunchtrommel


Dat blijkt uit een onderzoek naar de ontbijt- en lunchgewoonten van 4 tot 12-jarigen, dat onderzoeksbureau Motivaction deed in opdracht van Stegeman.
Ouders zeggen wel hun kind een gezonde lunch mee te willen geven, maar in de praktijk blijkt broodbeleg vooral lekker te moeten zijn. Chocoladepasta, hagelslag en vlokken zijn verreweg het populairste beleg. Het aandeel van hartig beleg (vooral kaas) stijgt wel met de leeftijd; in de bovenbouw, maar ook daar is zoet het populairst. Tussendoortjes op school komen ook veel voor; koek staat daarbij bovenaan, gevolgd door fruit.
Vacatures
Senior Marketeer Partnerships
Nationale Postcode LoterijClustercoördinator Energiezuinig Wonen
Milieu CentraalSenior communicatieadviseur
Gemeente Delft
Het meenemen van snoep zouden scholen moeten verbieden, vindt de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Zij raden aan brood dun te beleggen en zoet en hartig af te wisselen.
Hoe ouder het kind, hoe groter de invloed op de beslissing wat er in de lunchtrommel komt. Maar ook in de bovenbouw blijven ouders een rol spelen; slechts 10% van de kinderen beslist het helemaal zelf.
De meeste kinderen ontbijten, en dan meestal thuis. Een heel klein percentage ontbijt helemaal niet of alleen soms, en daaronder zijn opvallend veel onderbouwers (14%).
De uitslag van het onderzoek volgt kort op berichten in de media dat Nederlandse kinderen steeds meer lijden aan overgewicht.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid