Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland middenmoter met webdiensten overheid

De Nederlandse overheid loopt haar achterstand in met publieksdienstverlening via internet, maar blijft laag scoren in vergelijking met…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Zweden heeft Ierland van de eerste plaats verdrongen (zie tabel). Gemiddeld genomen groeit de beschikbaarheid van webdienstverlening door de vijftien EU-lidstaten, IJsland, Zwitserland en Noorwegen met 5% naar 60%. Toch is de toename minder groot dan bij de vorige meting in april vorig jaar, toen de gemiddelde groei tien procentpunten bedroeg. Hoe interactiever en transactiegerichter de dienstverlening, hoe hoger de score.

related partner content for mobile comes here

De grootste vooruitgang werd geboekt bij de online diensten voor bedrijven. In bijna elk land scoorde de publieksdienstverlening voor bedrijven (72%) aanmerkelijk beter dan die voor de burgers (52%), en die kloof blijft groeien.

Elektronische dienstverlening aan burgers omvat belastingaangifte, arbeidsvoorziening, sociale uitkeringen en persoonsgebonden documenten. Bij bedrijven gaat het onder andere om het innen van vennootschapsbelasting, douane-administratie en aanbestedingen.

Elektronische inning van (bedrijfs)belastingen en btw blijft het hoogst scoren. Dertien van de zeventien onderzochte landen hebben inningsdiensten voor driekwart of meer internetgeschikt gemaakt. Gezondheidszorgdiensten scoren het laagst met 14%. Dit segment vertoont amper groei.

Nederland hoort met een totaalscore van 54% bij de lage middenmoters, maar maakt die achterstand in rap tempo goed. Bij de laatste peiling was Nederland na Denemarken de snelste groeier in online overheidsdiensten.

Bron: Het Financieele Dagblad

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in