Overslaan en naar de inhoud gaan

CEO's: eigenaar van succes, niet van verlies

Bedrijven blijken in hun jaarverslagen goede uitkomsten in grote mate toe te schrijven aan interne factoren. Wanneer het slecht gaat,…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Zelfs indien ondernemingen relatief gesproken slecht presteerden, trachtten zij toch nog positieve informatie te presenteren. Dit blijkt uit het dissertatieonderzoek van Reggy Hooghiemstra 'De presentatie van ondernemingsresultaten: culturele verschillen in zelfpresentatie in het jaarverslag'.
De zelfpresentatie in jaarverslagen staat centraal in de studie van Hooghiemstra. Hij onderzocht of bestuursvoorzitters (CEO’s) in hun "Bericht aan de aandeelhouders" ondernemingsresultaten op een zelfzuchtige manier verklaren (selfserving bias). Dit houdt in dat goede resultaten, zoals stijgende winsten, vooral aan het management worden toegeschreven (self-enhancement), terwijl de schuld van tegenvallende resultaten, als dalende winsten of groeiende verliezen, wordt gelegd bij factoren in de omgeving (selfprotection).
Naast het vaststellen van een dergelijke vertekening, richt het onderzoek zich op mogelijke culturele verschillen in de mate waarin de selfserving bias zich in jaarverslagen van Amerikaanse, Japanse en Nederlandse ondernemingen voordoen.

Eigen kunnen
Het onderzoek van 278 jaarverslagen van Nederlandse Amerikaanse en Japanse bedrijven laat zien dat CEO’s krediet nemen voor goede ondernemingsresultaten door deze in grotere mate aan interne factoren - ofwel factoren die zij kunnen beïnvloeden - dan aan externe factoren toe te schrijven. In het onderzoek komt naar voren dat de Amerikaanse en Japanse bestuursvoorzitters weigeren schuld op zich te nemen voor tegenvallende resultaten door deze in grotere mate aan externe dan aan interne factoren toe te schrijven.
Er zijn ook duidelijke verschillen tussen de landen. Ten eerste blijken de Amerikaanse CEO’s in sterkere mate dan hun Japanse en Nederlandse collega’s geneigd te zijn positieve uitkomsten aan eigen kunnen toe te schrijven. De Nederlandse bestuursvoorzitters zijn niet geneigd teleurstellende resultaten systematisch aan externe factoren te wijten. Net als hun Belgische collega’s schrijven zij slechte resultaten in grotere mate toe aan interne dan aan externe factoren.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in