Overslaan en naar de inhoud gaan

Kennisonderzoek chemotherapie voor verbetering patiëntenvoorlichting

Onder het motto 'Chemotherapie: Wat weet u ervan?' zijn communicatiewetenschappers aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) begonnen met een…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Hoofdonderzoeker dr. Julia van Weert, universitair hoofddocent Gezondheidscommunicatie, doet onderzoek naar de communicatie tussen patiënten met kanker en hun zorgverleners, bijvoorbeeld oncologieverpleegkundigen en artsen, en de manier waarop de voorlichting verder verbeterd kan worden, zowel mondeling (face-to-face) als via (nieuwe) media zoals internet.

related partner content for mobile comes here

Door de kennis en beeldvorming over de effecten en bijwerkingen van chemotherapie in kaart te brengen kan patiëntvriendelijker en meer patiëntgerichte voorlichting worden ontwikkeld. Zowel mensen die te maken hebben gehad met chemotherapie als mensen die dat niet hebben, worden opgeroepen mee te doen aan het onderzoek door op de vragenlijst in te vullen.

"Er is veel veranderd de afgelopen jaren in het doorlopen van chemotherapie en hanteren van bijwerkingen. Wat we willen weten is of er mythes, attitudes en (on-)waarheden bestaan over chemotherapie en in hoeverre deze afwijken van de werkelijke ervaringen van patiënten. Ook zijn we erg geïnteresseerd in verschillen tussen oudere en jongere mensen. Denkt men bijvoorbeeld dat iedereen die chemotherapie ondergaat misselijk wordt of moet braken? Hoe groot is de angst voor chemotherapie? Weet men wat de werking en mogelijke bijwerkingen zijn van chemotherapie en wat je er aan kunt doen? Wil men onder alle omstandigheden een behandeling met chemotherapie ondergaan? Welke informatiebehoeften zijn er? Inzicht in de attitudes en verwachtingen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van patiëntgerichte voorlichting," aldus Van Weert.

In Nederland worden jaarlijks 90.000 mensen behandeld met chemotherapie.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in