Overslaan en naar de inhoud gaan

Afval is waardevolle grondstof blijkt door slimme marketingtool Weggooiwijzer

Onlangs lanceerde Albert Heijn en Milieu Centraal de Weggooiwijzer, een serie logo’s die consumenten helpt bij het verantwoord verwerken…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Publieksmarketing
De Weggooiwijzer is een mooi voorbeeld van het vermarkten van een relatief complex thema als duurzame afvalverwerking. Aan een breed publiek wordt op eenvoudige en effectieve wijze inzichtelijk gemaakt dat er milieuvoordelen te behalen zijn dankzij separaat inzamelen. De wijzer is gebaseerd op de verschillende stromen in de afvalketen, per verpakking kan het gaan om meerdere verpakkingsafval-stromen. In Nederland komen de stromen papier, glas, plastic en restafval het meeste voor. De logo’s van de Weggooiwijzer geven aan hoe consumenten de verschillende verpakkingsonderdelen van een product het beste kunnen weggooien. Een eenvoudig voorbeeld is de pot appelmoes, waarvan de glazen pot zelf bestemd is voor de glasbak, terwijl het metalen deksel in de reguliere vuilnisbak kan.

related partner content for mobile comes here

Added value voor huislabels
Supermarktketen Albert Heijn maakt als eerste partij in Nederland gebruik van de logo’s, die voor het eerst te zien zijn op de AH puur&eerlijk biologische yoghurtproducten. Eind 2012 moet de Weggooiwijzer op alle AH puur&eerlijk-producten staan, terwijl 2015 als streefdatum is aangewezen voor het gebruik op alle eigen merkproducten. Overigens kunnen alle andere Nederlandse supermarktketens het systeem overnemen, omdat het vrij beschikbaar is. Dat is extra aantrekkelijk, omdat de Weggooiwijzer veel waarde toevoegt aan een huismerk, omdat het getuigt van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Educatie leidt mogelijk tot andere grondstoffenbeleid
Volgens Albert Heijn en Milieu Centraal willen veel consumenten graag hun bijdrage leveren aan een beter milieu. Dat is ook hard nodig, omdat consumenten gemiddeld 1,5 kilogram afval per dag weggooien. Dankzij de praktische opzet van de Weggooiwijzer (herkenbare iconen die op de verpakkingen staan) kunnen consumenten afval nog makkelijker scheiden. Dit maakt de afvalverwerking ook efficiënter, waardoor meer afval hergebruikt kan worden. Uiteindelijk leidt dit tot een zogenaamde ‘grondstoffenrotonde’, waarbij afval uiteindelijk weer dienst doet als grondstof. Tot slot is waarschijnlijk de belangrijkste waarde van de Weggooiwijzer dat het als marketingtool een dagelijkse reminder is voor consumenten om over de gevolgen van hun eigen consumptiepatroon na te denken. Het educatieve element kan daarmee een substantiële dimensie toevoegen aan het anders leren denken over afval, natuurlijke hulpbronnen en de manier waarop de maatschappij hiermee omgaat.

En dat dit een heel actueel thema is, blijkt wel uit het algemene overleg van de Tweede Kamer op 7 maart jl. waar de nieuwe raamovereenkomst over verpakkingen besproken werd. Een meerderheid van de Kamerleden pleitte ervoor om drankenkartons gescheiden in te zamelen vanwege het grondstoffenperspectief. Dit sluit ook naadloos aan bij de Roadmap voor grondstoffen-efficiëntie die op Europees niveau is ontwikkeld en waar iedereen in de keten middels duurzaam afvalbeleid aan moet bijdragen: van grondstoffenleverancier tot producent en van retailer tot consument.

Birgit Kamp, Marketing Manager van Tetra Pak Benelux

Noot: de in deze blog weergegeven meningen zijn strikt persoonlijk en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de visie van mijn werkgever.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid
epim

Ik ben het eens met de hoofdstelling dat afval een waardevolle grondstof is en kan zijn. Tegelijkertijd pleit ik voor een vereenvoudiging van het scheidingsproces. Nu zijn alle plastics veel te moeilijk van elkaar te onderscheiden en vereist het haast een specialisme om op verantwoorde wijze te recyclen. http://www.blomamsterdam.nl/metaal-recycling/containers

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in