Overslaan en naar de inhoud gaan

'Afgunst en benijden niet louter negatief'

Afgunst en benijden zijn niet louter negatieve emoties, maar kunnen ook positieve gevolgen hebben. Dat biedt marketing en reclame nieuwe…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Sociaal psycholoog Niels van de Ven van de Universiteit Tilburg promoveert vrijdag op het eerste onderzoek dat aantoont dat mensen door afgunst en benijden zichzelf willen verbeteren ten opzichte van anderen.

related partner content for mobile comes here

Van de Ven ondervroeg een groot aantal proefpersonen. Hij kwam tot de conclusie dat mensen een ander benijden als deze zijn succes heeft verdiend. Maar gaat het om onverdiend succes, bijvoorbeeld door een toevalstreffer in de loterij, dan roept dat afgunstige reacties op.

Benijden leidt volgens het onderzoek tot de motivatie om de eigen situatie te verbeteren en het succes van een ander te evenaren of te overtreffen. In het geval van afgunst leidt het tot de neiging om anderen te schaden. Maar ook het neerhalen van succesvolle mensen, kan de eigen situatie verbeteren, stelt Van de Ven.

Zijn onderzoek geeft inzicht in consumentengedrag. Van de Ven denkt dat het marketing en reclame nieuwe wegen biedt om het koopgedrag van mensen te sturen. Benijden is de motor achter economische groei omdat het ertoe leidt dat mensen meer willen betalen voor een aantrekkelijk product dat een persoon heeft die ze benijden. Maar proefpersonen wilden niet meer betalen als hetzelfde product in het bezit was van iemand die het niet verdiend had en dus afgunst opriep.

Afgunst kan ook tot gevolg hebben dat mensen zich willen onderscheiden van de ander. Ze zijn dan bijvoorbeeld bereid meer te betalen voor een telefoon met een zakelijker uitstraling, als degene op wie ze afgunstig zijn, een trendy en speelser model heeft.

Bron: ANP.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in