Overslaan en naar de inhoud gaan

Wordt Nederland echt slimmer door smart devices?

Onze huizen worden slim. Onze auto’s. Onze spullen. Maar worden we ook echt slimmer?
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Het is bijna 2015. En als het aan de sci-fi movies had gelegen dan hadden we nu vliegende auto’s. Die tekende ik als kind al graag. Leek me prachtig. Met een vliegende auto naar school. Ik keek ook graag naar de Wondere Wereld van onze coolste TV nerd . Met z’n maffe Limburgse accent nam hij ons mee in een wereld vol technisch vernuft. In het (ook een uitvinding van Chriet) bestelde de koelkast zelf boodschappen, en was het eten klaar als je thuis kwam.

related partner content for mobile comes here

Hoe zou het nu met Chriet zijn? Ik ben benieuwd hoe hij, nu we er eenmaal beland zijn, aankijkt tegen de toekomst van toen. Want zijn Wondere Wereld komt met het Internet of Things (IoT voor intimi) steeds dichterbij. Onze huizen worden slim. Onze auto’s. Onze spullen. In 2015 zullen we rapper dan ooit spullen aansluiten op het internet. Terwijl je naar huis rijdt vertelt je auto de oven dat ‘ie vast op 225 graden kan gaan voor verwarmen. Je komt binnen en het huis is verwarmd, omdat diezelfde auto doorgaf dat hij op de binnenring reed. Niks wondere wereld. Het kan in 2015.

voorspelt dat in 2022 een gemiddeld gezin ongeveer 500 ‘smart devices’ zal bezitten. Dat het allemaal zolang moet duren, ligt niet aan de technologie. Integendeel. De markt is de afgelopen jaren overspoeld met slimme apparaten, en wat er nu nog niet is, zal in 2015 vast het levenslicht zien. Slimme douchekop, slimme deurbel, slimme koffiebeker. Ik bedacht een simpel spelletje: je kiest een apparaat. Zet er slim voor. Googlet het. Dikke kans dat het bestaat. Zo niet, dan snel een Kickstarter paginaatje openen, business canvas invullen en slapend rijk worden.

Van de zomer ontdekte ik bijvoorbeeld de slimme gastank van Campingaz. Via een app’je lees je af hoeveel gas er nog in de fles zit. Best handig. Best slim. De slimme pan heeft sensoren die uitlezen of je je lapje vlees al moet omdraaien. Het slimme koffiezetapparaat kun je op afstand de opdracht geven koffie te zetten. En de slimme weegschaal is wellicht een slimme uitvinding voor na de kerst. Het ding communiceert met een polsband en helpt je afvallen.

In 2018 krijgen alle auto’s in Europa een ingebouwd dat 112 belt als je een ongeluk maakt. Het slimme houdt bij hoe oud je eitjes zijn. Het slimme (ja, het is geen grap) registreert of je erover heen loopt, en hoe vaak. En je kon er natuurlijk op wachten. Ook seks kan slimmer. In 2015 is ‘ie te koop, , de slimme penisring die nauwkeurig stootbewegingen bijhoudt. Daarmee kun je na afloop aflezen hoe goed (of belabberd) je het deed. Leuke aanvullende feature: je kunt – net als de hardloop apps – je score delen met je vrienden.

Dat kunnen ze trouwens bijna allemaal, de slimme apparaten. Op je Facebook of Twitter profiel iets totaal oninteressants delen. ‘I just flipped a burger.’ ‘Het is bij ons thuis nu 20 graden.’ ‘Er is deze week vijf keer aan mijn slimme bel gebeld.’ ‘Ik heb zojuist 1.43 mijn tanden gepoetst.’ ‘Vandaag dronk ik vijf koffie.’ We leven inmiddels in een wondere wereld, dus dat zullen we ook delen.

Maar slim? Nee. Echt slim is het allemaal nog niet. Een handjevol handige uitzonderingen daargelaten, lossen die slimme apparaten vooralsnog problemen op die er helemaal niet zijn. Dus laat de doorsnee Nederlander ze voorlopig even links liggen. Die zit sowieso niet te wachten op al het gedoe van aansluiten, software updates draaien op een slimme deurbel en een Google of Apple (HomeKit) oorlog in z’n smart home.

Misschien zijn we wel wat doorgeslagen in onze wens om dingen te verslimmen. Is slim synoniem geworden voor stompzinnig. We lijden aan wat Evengy Morozov ‘’ noemt: het heilig geloof in apps en apparaten als oplossing voor alles. is dit jaar 71 geworden. Verder weten we weinig van ‘m. Hij kan tevreden zijn, we zijn in z’n Wondere Wereld beland. Maar Chriet, vertel ons, zit er ook ergens een uitgang in het Huis van de Toekomst?

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in