Wie hebben invloed in het online energiedebat?
In de Shell-uitgave Shell Venster (1-2014) stelt Jan Sjerps, consultant bij PACT Public Affairs en hoofdredacteur van Energiepodium.nl dat de fossiele sector nog zoekende is naar een goede omgangsvorm met social media. Smaakmakers in het online debat zijn met name te vinden in het Binnenhof en Brussel, zoals alle Kamerleden met energie in de portefeuille (oa Jan Vos – PvdA @janvos_pvda en Stientje van Veldhoven, D66 @SvVeldhoven) en experts bij NGO’s, energieleveranciers, natuur- en milieuorganisaties en kennisinstituten. Met onderwerpen die variëren van duurzame energie, energietransitie, CO2handel, CCS tot schaliegas. En er zijn vele activisten met eigen blogs, zoals Jeroen Haringman over zonne-energie, op www.solarwebsite.nl.
Sjerps noemt Jan Rotmans, @janrotmans, hoogleraar transitiekunde en oprichter DRIFT en Urgenda als invloedrijkste opinieleider in het energiedebat.
Vacatures
Senior communicatie adviseur / Woordvoerder
Ministerie van Klimaat en Groene GroeiContentredacteur
Provincie UtrechtConcern communicatieadviseur
Gemeente AltenaDe grote corporates zijn vooral gericht op het zenden van eigen informatie, aldus Sjerps. In het recente schaliegasdebat werd de publieke opinie dan ook bepaald door opponenten die zich zeer snel wisten te organiseren in platforms en daardoor snel aansluiting vonden bij partijen als Greenpeace en Milieudefensie (met Geert Ritsema als campagneleider energie, @Geert_MD). Schaliegasvrij Nederland is een van de koplopers in dit debat.
Twitter vooral voor werving en marketing
Grote corporates zetten Twitter met name in voor werving, educatie en marketing. Shell geeft aan het energiedebat vooral te volgen, online en offline. Het is volgens de woordvoerder lastig om mee te gaan in het debat op social media, 'zeker op zo’n ‘snel’ medium als Twitter'.
Shell bijvoorbeeld telt wereldwijd 15 corporate Twitter-accounts, zoals @Shell-Careers, @Shell_Russia en @Shellmotorsport. In Nederland zijn er @Shell_Nederland, @Shell en twittert president-directeur Dick Benschop via @DickBenschop. Benschop blogt ook op Energiepodium.nl.
Linkedin wordt meer ingezet als plek voor debat en kennisuitwisseling, aldus de Shell-woordvoerder. De Linkedingroep Future of Energy telt inmiddels 12.000 leden. De meest komen uit de VS, gevolgd door de Nederlandse deelnemers.
Op Facebook telt Shell meer dan 4,8 miljoen volgers op het mondiale account. Bijna 80.000 mensen delen hier ook informatie met elkaar, aldus Shell.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid