Overslaan en naar de inhoud gaan

Varkenscyclus

Onlangs meldde de Volkskrant dat HBO-communicatie momenteel tot de minst perspectiefrijke beroepen behoort, overigens in het goede…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Iets soortgelijks werd onlangs door een rijke Amerikaanse belegger beweert in een VPRO documentaire over de financiële crisis. Ook hij raadde zijn kinderen aan om een echt vak te leren. Timmerman of loodgieter of zo. Wat vandaag het beroep van de toekomst is, is morgen het beroep van het verleden. En andersom. Geheel in lijn met de varkenscyclus zal de beroepskeuze altijd achter de feiten aanhollen.

related partner content for mobile comes here

In de jaren 60 en 70 waren sociologie en de sociale academie in de mode, met alle gevolgen voor de wildgroei van de publieke sector van dien. In de jaren 80 kozen de Yuppen in de dop massaal voor bedrijfskunde, al in de jaren 90 kwam daar “Iets leuks met communicatie”bij. Dat had gevolgen voor de verhouding

tussen kwantiteit en kwaliteit. Communicatie blijft een behoefte van alle tijden. Maar inmiddels blijft de inhoudelijkheid achter bij de ‘overload’ aan schoolse theorietjes en techniekjes. “Waartoe, waarheen, waarvoor, waarom? “blijft de kernvraag. Dus in ieder geval moet er op alle marketing- en communicatie-opleidingen de les worden begonnen met het liedje van Mieke Telkamp. De rest is uitwerking.

Wie in de toekomst met communicatie bezig wil zijn, moet de passie hebben om door te dringen tot de kern van dat vak. Of anders een ander beroep vinden. Welk? Dat laat zich dus niet voorspellen omdat alle voorspellingen al snel achterhaald worden. Beta-vakken lijken vooralsnog een veilige keus, maar ook dat kan weer door de geschiedenis worden ingehaald. Ondertussen pleit de filosofe Martha Nussbaum in “ Niet voor de winst alleen” ervoor om, wat je ook studeert, in ieder geval meer aandacht aan filosofie en literatuur te besteden . Niet zo’n gekke gedachte. Dan houd je, ook als je baan in de knel komt, in ieder geval je geestelijke rijkdom.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in