Overslaan en naar de inhoud gaan

Social media evangelie

Er zijn meer social media adviseurs dan priesters in Nederland.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Wie op Linkedin een social media adviseur zoekt, kan kiezen uit bijna 3000 mensen. Social media is het nieuwe evangelie. Er zijn inmiddels zelfs meer sociale media profeten dan priesters in Nederland. En zoals bij elk evangelie is het een broedplaats voor zieners, visionairs en opportunisten. Het artikel in Adformatie van verleden week was erg treffend. Ondanks het enorme aanbod, konden de geïnterviewde experts maar een handvol bureaus benoemen die echt het onderscheid maken. En dat is toch opmerkelijk.  Want als je op managementboek.nl zoekt op social media, dan kom 818 boeken over social media; voor medici, voor sportverenigingen, voor kids, voor de kerk, voor scholen, voor ZZP-ers en ga zo maar door.

related partner content for mobile comes here

28 social mediamodellen

Het lijkt er bijna op dat elke doelgroep een aparte social media benadering nodig heeft waar je vervolgens ook nog  een boek vol over kan schrijven.  En als je er niet meer uit komt, kun je nog altijd het recente boek van met daarin 28 verschillende social mediamodellen, raadplegen. Ik geloof dat de reclame industrie er decennia over heeft gedaan om met een vijftal waardevolle modellen te komen. Het tekent de onzekerheid in de markt over social media. De honger naar kennis en context  is dan ook erg groot en alle kleine beetjes helpen om meer houvast te krijgen op dit nieuwe fenomeen. Helaas is het daarmee ook een vrijbrief voor uitgevers om een vrachtlading aan boeken over dit onderwerp te publiceren.

De mens laat zich lastig vatten in een model

Maar eigenlijk is dit heel raar. Want wij mensen zijn toch van nature sociale wezens?  Hoe komt het dan toch dat wij, als het om professionele communicatie gaat, in een kramp verschieten en alle basale omgangsregels vergeten? Moeten wij nu echt al die 818 boeken gaan lezen om erachter te komen hoe en waarom mensen met elkaar communiceren? Blijkbaar wel, want menige post of tweet komt niet verder dan een raar plaatje, een onnodige aanbieding of een flauwe inhaker op de zoveelste bijzondere dag op de wereldkalender. Des te meer kanalen we hebben om met elkaar te communiceren, des te minder we elkaar te vertellen hebben.  Wellicht hebben we het ook aan ons zelf te danken. Door social media onder te brengen bij stagiaires, schoolverlaters of IT-ers. Door ons volledig te focussen op likes, engagementscores  en social mentions, zijn we vergeten dat de mens zelf centraal moet staan. En die laat zich nu eenmaal lastig in een model of een lijstje met tips & trucs vatten.

Leg al die sociale media bijbels dan ook gewoon opzij en kijk eens goed naar je eigen sociale mediagedrag en dat van je sociale omgeving.  Daar leer je waarschijnlijk meer van, dan al die 818 boeken bij elkaar. Diegenen die geen behoefte aan zelfreflectie hebben, adviseer ik om de site te raadplegen.  Dan heb je in ieder geval een strategisch kader om lekker verder aan te blijven rommelen. 

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in