
Er bestaan veel zorgen over de politieke betrokkenheid van Nederlandse jongeren. Vaak wordt dan geprobeerd om jongeren te bereiken door politiek te populariseren. Politici treden op in amusementsprogramma's op televisie of worden geïnterviewd door popzenders, popartiesten zingen over politieke thema's en roepen jongeren op om te stemmen, en politiek is een onderwerp in films en televisieseries. De bedenkers van deze vormen van popularisering van politiek zeggen dikwijls dat dit politiek aantrekkelijker maakt voor jongeren.
Aalberts onderzocht deze stelling door middel van interviews en groepsdiscussies met jongeren. Hij laat zien dat popularisering politiek vaak niet aantrekkelijker maakt voor jongeren. Zij vinden politiek belangrijk en vinden dat popularisering geen recht doet aan het belang van politiek voor de maatschappij.
Vacatures
Communicatiemedewerker
AVROTROS(Marketing-) en Communicatiemanager
Hanab Energy SolutionsAdviseur arbeidsmarkt RDW Toezicht en Beoordeling
RDWPopularisering is volgens de ondervraagde jongeren onvoldoende journalistiek, te oninhoudelijk en niet serieus. Jongeren die niet politiek actief zijn voegen hier nog een kritiekpunt aan toe: zij vinden het vreemd als andere jongeren politiek betrokken zijn en willen daarom tegenover leeftijdsgenoten onbetrokken overkomen. Zij noemen gepopulariseerde politiek dan ook even saai en oninteressant als gewone politiek. Hoewel vrijwel alle jongeren in Aalberts onderzoek popularisering afwijzen, beweren zij tegelijkertijd dat 'andere jongeren' door popularisering wel meer interesse in politiek kunnen krijgen. Dit verklaart waarom er steeds weer nieuwe pogingen worden ondernomen om politiek te populariseren. Deze verwachting kon Aalberts in zijn onderzoek echter niet onderbouwen.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee