Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse jongeren: online en offline vriendschappen zijn gelijkwaardig

Ruim 85 procent van de Nederlandse jongeren onderhoudt vriendschappen met mensen die ze via het internet kennen.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De helft zegt tussen de één en tien echte vrienden te hebben met wie ze alleen op internet contact hebben.

related partner content for mobile comes here

Dat blijkt uit het eerste Youth Report, een enquête gehouden door ter gelegenheid van de presentatie van het boek .

De enquête is gehouden onder 8.000 jongeren in de leeftijd 13 t/m 24 jaar, allen lid van de jongerensite Sugababes.nl / Superdudes.nl.

80 procent zegt dat er een verschil is tussen online en 'gewone' vriendschap. Het verschil is dat fysiek contact niet mogelijk is, wat z'n nadelen heeft. Maar dat doet hoeft niets af te doen aan de intensiteit van het contact.

'Als ik iemand iets persoonlijks vertel dan is het direct de volgende dag in de hele klas bekend', zegt de 14-jarige Bart. 'Persoonlijke dingen kan ik het beste kwijt bij de vrienden die ik heb via het internet. Met deze mensen kan ik echt praten'.

De conclusies onderstrepen de boodschap van het boek Mijn Kind Online (van Ouders Online en Planet Internet) dat donderdag 30 juni in De Balie wordt gepresenteerd.

Mijn kind online geeft inzicht in de wereld van jonge kinderen en tieners op internet. De schrijvers van het boek stellen dat jongeren geen verschil zien tussen 'echt' (offline) en 'niet echt' (online) als het gaat om vriendschap.

Online en offline vriendschappen zijn gelijkwaardig, maar niet gelijksoortig. Internet is een onmisbaar deel van hun sociale leven en interesse in die wereld is de eerste stap voor ouders en leerkrachten bij de begeleiding van kinderen op internet.

Planet Internet en Ouders Online presenteren donderdagmiddag 30 juni in De Balie in Amsterdam het boek Mijn kind online. De auteurs Remco Pijpers (Planet Internet) en Justine Pardoen (Ouders Online) bieden ouders en docenten de helpende hand in het begeleiden van kinderen op internet.

Mijn kind online wil het eerste Nederlandse boek zijn over internetopvoeding waarin internet niet als bedreiging wordt gezien, maar als nieuw medium dat tal van nieuwe mogelijkheden biedt.

Pijpers en Pardoen bespreken alle opvoedingsaspecten die aan internetgebruik van kinderen verbonden zijn. Van omgaan met schokkende beelden tot je kinderen op tijd naar bed krijgen, en van omgaan met online pesten tot het terugdraaien van ongewenste aankopen. Mijn kind online is bedoeld voor ouders en docenten van kinderen in de leeftijd van 3 tot 18 jaar.

Ik vraag me alleen of je echt kunt spreken van '85 procent van de Nederlandse jongeren onderhoudt...'

De trend is duidelijk, maar de bezoekers van sugababes lijken me ook weer niet echt representatief voor de Nederlandse jeugd.

Advertentie

Reacties:

Om te kunnen reageren, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan en betaal € 1,- voor de 1e maand.

Ja, ik wil lid wordenLog In

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in