Overslaan en naar de inhoud gaan

Media in opstand tegen nieuwe spelling

Diverse Nederlandse media weigeren de nieuwe spelling die op 1 augustus 2006 van kracht wordt, te gebruiken. De nieuwe vorm maakt volgens…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Bij de actie zijn betrokken de Volkskrant, Trouw, NRC Handelsblad, HP/De Tijd, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, Planet Internet en Tekstnet. De Telegraaf noemde “het verzet”? logisch, maar doet niet mee. Dat media met een alternatieve spelling komen, noemt de krant "uiterst ongewenst". De redacties van dag- en weekbladen vinden de veranderingen in de spelling te ingrijpend en missen de logica.

related partner content for mobile comes here

De Nederlandse Taalunie, waarin Nederland, Vlaanderen en sinds kort Suriname samenwerken, stelde in april aanpassingen in de spelling van het Nederlands officieel vast in een nieuwe Woordenlijst Nederlandse Taal. Sinds oktober ligt het nieuwe ‘Groene Boekje’ in de winkels. Voorzitter M. van den Toorn van spellingswerkgroep van de Taalunie zei zaterdag jl. in het NCRV-radioprogramma Cappuccino dat de rebellie niet als verrassing komt: "Dat is iedere keer als er iets verandert aan de spelling. Dan staan mensen op hun achterste benen, veelal ten onrechte." Volgens hem is orde gebracht in een grijze zone in de Nederlandse taal, zoals het gebruik van diverse leestekens en het gebruik van hoofd en kleine letters. Aan het aanpassen van de nieuwe spellingsregels denkt de unie vooralsnog niet. Volgens Van den Toorn kan dat ook niet, want het nieuwe Groene Boekje ligt reeds in de winkels. In het nieuwe Groene Boekje zijn 6000 nieuwe woorden opgenomen. Daarvan zijn er vijfhonderd afkomstig uit het Surinaams-Nederlands. Uit de vorige editie zijn 14.000 woorden geschrapt. De woordenlijst van 1995 bevatte 110.000 woorden, nu zijn dat er nog 102.000. Voor overheid en onderwijs gaat de nieuwe spelling gelden vanaf 1 augustus 2006. Volgens de Taalunie hoeven schoolboeken niet volledig omgegooid te worden.

Overigens liet Minister Van der Hoeven van Onderwijs afgelopen maandag in de Volkskrant weten dat ze niets gaat veranderen aan de spellingshervorming per 1 augustus. Ze betreurt de actie van de dag- en weekbladen en de NOS om de nieuwe wijziging te boycotten, omdat deze de verwarring volgens haar alleen maar vergroot. (ANP)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in