Is de consument zijn eigen grootste privacy-vijand aan het worden?
Tammy is (Godzijdank) niet haar echte naam. "Nyp" staat voor Nan Yang Polytechnic, waar ze studeert, evenals haar vriendje. En samen hebben ze met haar mobiele telefoon een video gemaakt waarin ze sex hebben. De mobiele telefoon kwam in handen van een jaloers vriendje. Het vriendje postte het filmpje op het Net en de rest is, nou ja, geen historie want het nieuws erover raast nog steeds over de wereld.
Op het moment van deze post beheerst Tammy nog altijd de Technorati-zoekranglijst en is de video in de straten van Kuala Lumpur te koop voor hogere bedragen dan de piratenversies van Hollywood blockbusters.
Vacatures
Accountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisTot zover het sensatieverhaal. Maar wat hier in Singapore in de publiciteit steeds meer naar voren komt, is dat van jongeren die steeds meer mogelijkheden van hun mobieltjes benutten, en er geen enkel probleem mee schijnen te hebben dat de meest intieme details toegankelijk zijn voor iedereen die het ding in handen krijgt.
Het puriteinse Singapore is voornamelijk geschokt vanwege de aard van al die plaatjes, teksten en filmpjes. Maar veel interessanter zijn de repercussies voor de privacybeleving van een bevolking die tot de minst privacy-bewuste ter wereld behoort.
Een affaire als deze maakt op spectaculaire wijze duidelijk wat er gebeurt als technologische ontwikkelingen sneller gaan dan maatschappelijke. In dit geval gaat het om persoonlijke electronica die de persoonlijke levenssfeer links, rechts, onder en boven inhaalt.
Het debat over privacy gaat voornamelijk over het gedrag van contentproviders ten overstaan van consumenten. Maar misschien moesten we ook eens wat meer aandacht gaan besteden aan het feit dat consumenten op weg zijn grotere aanbieders van content te worden dan marketing-, media- en internetbedrijven.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid