Accenture Innovation Awards Concept van de Week – e-Court: rechtbank voor de gewone portemonnee
e-Court is het eerste online-alternatief voor de rechtbank. Het concept laat het juridisch proces van a tot z online plaatsvinden. Aanklager en gedaagde zetten alle informatie in het procesdossier, overzichtelijk ingericht met tabbladen – bijvoorbeeld procesgegevens of het voeren van verweer. Vrijwel de gehele procedure vindt plaats in de online-applicatie, behalve zittingen.
Proces van maximaal acht weken
Het meest baanbrekend aan e-Court is dat procederen veel sneller gaat. Henriette Nakad, voorzitter van de stichting e-Court: “Waar bij een normale rechtbank de procedure maanden of soms zelfs jaren kan duren, weet de consument bij e-Court vooraf waar hij of zij aan toe is. Het proces van maximaal acht weken heeft een transparante indeling. In de eerste twee weken voert de gedaagde partij verweer en in week drie en vier kan de rechter aangesproken worden. Na week vier velt de rechter het vonnis of vindt eerst nog een eventuele zitting plaats. Wat er ook gebeurt: je weet wanneer het proces eindigt.”
Vacatures
Accountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager
Spotta
Bijna alles online
Veel meningsverschillen uit het dagelijks leven kunnen bij e-Court worden beslecht. Veel zaken gaan over overeenkomsten en aankopen, zoals huur- en arbeidscontracten of over geschillen tussen consumenten en bedrijven. Voor naamswijzigingen, erkenning van kinderen of voor faillissementen moet je wél aankloppen bij een gewone rechtbank. En mocht het tot een zitting komen – wat door de eenvoud van de geschillen bijna nooit voorkomt – dan gebeurt dat in real life, voorafgegaan door een oproep per brief met een gerechtsdeurwaarder. Dit vanwege de kans dat een e-mail in de map met ongewenste mail belandt.
Goedkoper zonder subsidies
Henriette: “Voor consumenten is e-Court veel goedkoper, zo zijn ze minder geld kwijt aan dagvaardingen. Het voordeel kan oplopen tot zo’n 50% vergeleken met reguliere rechtszaken. Bij een geschil over 550 euro betaal je bij de overheid 437 euro griffierechten. Bij e-Court zijn de griffiekosten dan 160 euro. Daarnaast scheelt de dagvaarding van de deurwaarder een paar tientjes. De efficiëntie van het systeem maakt dat de kosten veel lager uitvallen. Dit is zeer vernieuwend – we krijgen immers geen subsidies uit belastinggeld in tegenstelling tot publieke rechters. De door e-Court behandelde conflicten gaan over lage bedragen en we streven er altijd naar dat de kosten niet verder oplopen dan de hoofdsom, het liefst natuurlijk minder.”
Arbiters
Bij e-Court worden arbiters ingeschakeld om het vonnis te wijzen. Henriette: “We werken alleen met topspecialisten, vaak uit de advocatuur. Sinds kort heeft e-Court twee oud-rechters benoemd tot arbiter voor het arbitraal hoger beroep. Om de kwaliteit te bewaken leggen we de lat hoog. We vragen een minimum van vijftien jaar ervaring. We willen mensen die zaken heel goed kunnen wegen en met gezag zittingen kunnen leiden. Veel arbiters komen van grote advocatenkantoren – zij hebben een mooi track record.”
Klantvriendelijk procederen
Naast lagere kosten profiteren bedrijven die met e-Court procederen van service naar hun klanten. Eenvoudige, transparante procedures en helder taalgebruik zijn klantvriendelijker dan ingewikkelde juridische termen bij de conventionele rechtbank. Een ander voordeel van een onlineproces is dat de bewijsvoering niet beperkt is. Partijen kunnen bewijsmateriaal zoals foto’s en filmpjes eenvoudig uploaden. PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland procedeerde vorig jaar bij e-Court. Inmiddels zijn de gewijzigde algemene voorwaarden gepubliceerd..
Overheid komt met e-kantonrechter
Dat e-Court veel teweegbrengt in de wereld van de rechtspraak, wordt benadrukt door interesse van de overheid. Henriette: “Kort geleden heeft de overheid aangekondigd een e-Court-procedure te willen introduceren, in de vorm van de e-kantonrechter. Op 8 mei was ik een van de sprekers op het Ministerie van Veiligheid en Justitie tijdens een speciaal gehouden bijeenkomst in het kader van de innovatieagenda. Kernvraag was hoe het Ministerie online geschilbeslechting kan faciliteren. Een belangrijke vraag als het gaat om de inrichting van het rechtsbestel van de toekomst. Waar ‘weerstand’ een paar jaar geleden de norm was, zien we nu dat het draagvlak voor deze nieuwe ontwikkelingen groot is. Onze innovatie zorgt er niet alleen voor dat procespartijen kosten kunnen beheersen maar helpt ook de begroting van het ministerie op orde te brengen. Zo heeft het ministerie een aantal weken geleden een nieuw wetsvoorstel gepubliceerd dat opent met de passage dat arbitrage – evenals andere vormen van alternatieve geschilbeslechting – behoort tot private rechtspraak. Dat is iets wat in 2010 ondenkbaar was.”
Accenture organiseert in 2012 voor de zesde keer de Innovation Awards voor, Communications, Media & Technology. Nieuwe, innovatieve, veelbelovende concepten, jonger dan drie jaar en gelanceerd op de Nederlandse markt kunnen meedoen aan de competitie.
Elke week bespreek ik op Molblog een opvallend concept dat zich heeft ingeschreven. Of deze kanshebber werkelijk de Blauwe Tulp in de wacht weet te slepen, is uiteraard aan de jury. Naast media-, communicatie- en technische concepten is het dit jaar weer mogelijk in vier andere sectoren in te schrijven. De prijsuitreiking vindt in november plaats op het Accenture Innovation Event.
Kijk voor meer informatie op www.innovation-awards.nl. En weet je een concept waarvan je denkt: dat is nu echt een kanshebber voor de Blauwe Tulp, aarzel niet en laat het weten, bijvoorbeeld via Twitter.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid