Overslaan en naar de inhoud gaan

Rechtszaak tegen nieuwe activiteiten NPO

Dagbladen en commerciële radio- en tv-zenders gaan in beroep tegen de beslissing dat de publieke omroep mag blijven uitbreiden in nieuwe…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Zij stappen naar de rechter om de goedkeuring aan te vechten van nieuwe tv-zenders voor de mobiele telefoon en drie andere diensten van de publieke omroep. Demissionair staatssecretaris Van Bijsterveldt (Media, CDA) keurde die vier activiteiten vorige week goed.

related partner content for mobile comes here

De brancheverenigingen van dagbladuitgevers (NDP), commerciële omroepen (Vestra) en commerciële radiozenders (VCR) melden dat zij in beroep gaan bij de bestuursrechter. Zij vinden dat de publieke omroep de markt ernstig verstoort. De verenigingen vinden dat de staatssecretaris die verstorende effecten onvoldoende onderzocht, zo meldt NRC Handelsblad.

Dat is volgens de klagers in strijd met de afspraken die de regering heeft gemaakt met de Europese Commissie. Die heeft Nederland in het verleden beboet wegens ongeoorloofde staatssteun aan de publieke omroep, onder meer voor nieuwe media.

'Nu bezuinigingen op de publieke omroep worden overwogen, is een dergelijk verstrekkend besluit door een demissionair bewindspersoon des te opmerkelijker', staat in een persbericht van de brancheverenigingen. Zij protesteren al langer tegen de in hun ogen oneerlijke concurrentie van de publieke omroep, met name online.

Het gaat om een uitbreiding van , interactieve servicemenu’s op digitale televisieplatforms, drie algemene tv-kanalen voor mobieltjes en twaalf digitale radiokanalen.

Ook de Raad voor Cultuur en het Commissariaat voor de Media, die advies moeten uitbrengen over nieuwe diensten, zijn kritisch over de digitale radiozenders. Het Commissariaat vraagt zich verder af of de kosten van de nieuwe diensten wel in verhouding staan tot de opbrengsten.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in