Overslaan en naar de inhoud gaan

Kranten terughoudend met oorlogsbeelden

Bij de afweging bepaalde beelden of foto's van de oorlog in Irak aan het publiek voor te schotelen, is de journalistieke afweging het…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

‘Alles zo maar ongefilterd doorgeven brengt veel risico's met zich mee. Je kent de belangen achter de beelden niet altijd, wat voor effect heeft het op de lezer of kijker en in welk kader moet je zo'n foto plaatsen’, aldus Vasterman. Over het morele aspect constateert hij dat de media daarin dubbel zijn. ‘Als het om Amerikanen gaat, die als onze mensen worden gezien, is men over het algemeen veel voorzichtiger. Maar betreft het Irakezen, dan is de morele discussie een stuk minder. Dat zag je ook met de Afghanen op Cuba. Bovendien, bij hongersnoden in Afrika zien wij de afgrijselijkste beelden, zonder morele discussie.’

related partner content for mobile comes here

Veel Nederlandse kranten gaan evenals de publieke en commerciële tv terughoudend om met beelden van de oorlog in Irak. Het fotobeleid van dagblad Trouw is in deze dagen van oorlog niet anders dan anders. Dat betekent: in principe geen lijken of andere beelden die schokken.

De mate van geweld die de krant laat zien, hangt samen met de inhoud en het belang van het nieuws voor de lezer. Ook privacy speelt een rol. ‘Een Nederlander in een penibele situatie wiens familie nog van niks weet, komt er bij ons niet in’, legt adjunct-hoofdredacteur Wim Jansen uit.

NRC Handelsblad is niet per definitie tegen schokkende foto's, maar toont ze liever binnenin de krant. ‘Daar kan meer dan op de voorpagina, die op de deurmat of in een krantenrek voor iedereen zichtbaar is’, zegt adjunct-hoofdredacteur Birgit Donker. ‘Elke oorlog is vuil en daar horen ook slachtoffers bij. Maar soms zegt een een ingetogen beeld meer dan een hoop ellende.’

De hoofdredactie van De Telegraaf laat weten in dezen geen beleid te hebben. RTL Nieuws neemt beelden niet klakkeloos over. ‘We kijken of ze niet nodeloos gruwelijk zijn en selecteren op nieuwswaarde’, aldus een woordvoerder. ‘Zo geeft het Arabische tv-station Al-Jazeera alles onverbloemd door. Dat is op zich goed, maar het is aan ons daaruit een keuze te maken.’

Het ANP onthoudt zijn afnemers geen enkele foto. ‘Alles gaat door en de kranten kunnen vervolgens hun eigen afweging maken’, zegt Leo Blom, chef van de beeldredactie van het persbureau. ‘Dat wij een foto te erg vonden om door te zenden, is nog niet aan de orde geweest.’ Het ANP verspreidt nu per dag ongeveer tweehonderd foto's die met de oorlog te maken hebben; vijftig uit het oorlogsgebied zelf en 150 van allerlei zaken eromheen, zoals demonstraties of Bush die een persconferentie geeft.

Bron: ANP

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in