Overslaan en naar de inhoud gaan

Justitie adopteert incidentenstrategie

Justitie wil geen ‘incidentenministerie’ meer zijn en heeft daarom een strategie ontwikkeld om van dit imago af te komen.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Dat meldt NRC. Het ministerie wil beter voorbereid zijn op media-aandacht en politieke commotie rond incidenten, zoals de Schiedammer parkmoord of de ontsnapping van de tbs'er Wilhelm S. Justitie had tot voor kort nauwelijks een strategie voor crisismanagement, maar nu is die er wel: de 'incidentenstrategie'. Deze aanpak is voor een belangrijk deel ontwikkeld door voormalig hoofddocent bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg, Stavros Zouridis, tegenwoordig directeur Algemene Justitiële Strategie bij het ministerie van Justitie.

related partner content for mobile comes here

Zijn projectgroep heeft in eerste instantie onderzocht hoe er vanuit het ministerie gereageerd werd op incidenten als de Schiedammer parkmoord en de ontsnapping van de tbs'er Wilhelm S. "In tijden van mediatamtam", zegt Zouridis in het interne personeelsblad Justitie Magazine, "is het belangrijk om het hoofd koel te houden en eerst de feiten goed op een rij te zetten, niet vermengd met beschuldigingen en voorbarige conclusies."

In de praktijk ging dat niet zo. Als er crisis dreigde, belde de directeur-generaal een aantal ambtenaren en gaf deelopdrachten. Die ambtenaren gingen vervolgens zelf weer opdrachten geven, waarna iedereen langs en door elkaar heen werkte, zo analyseerde de projectgroep. Dat gaat nu anders. De directeur-generaal nodigt nu alle direct betrokkenen uit om vervolgens gezamenlijk taken te verdelen en te analyseren wat er precies aan de hand is.

"Die gezamenlijke en open reflectie, die in de plaats komt van de onrust van allerlei telefoontjes en een-tweetjes brengt rust," vindt Dineke Mulock Houwer van de projectgroep. "Justitie moet ook niet huiverig zijn om, als het nodig is, de hand in eigen boezem te steken. Vaak werkt het averechts als je je krampachtig verdedigt en dingen wegstopt." Centrale sturing van informatie en een objectief feitenrelaas zijn de rode draad in het door de projectgroep opgestelde handboek 'een incidentenstrategie voor justitie'. Bij grote incidenten kunnen ook externe deskundigen, zoals wetenschappers of oud-rechters worden ingeschakeld bij het opstellen van zo'n feitenrelaas en de conclusies die daaraan verbonden moeten worden. Intern moet 'tegenspraak' tot op het niveau van de directeur-generaal worden georganiseerd. (NRC)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in