“Zenders betaalden te veel bij frequentieveiling

Radiozenders hebben bij de verdeling van de radiofrequenties in 2003 waarschijnlijk te veel betaald. De hoge kosten van commerciële FM-frequenties hebben mogelijk geleid tot forse verliezen bij radiostations.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Dat schrijft het NRC Handelsblad. De krant put uit een rapport van bureau Berenschot dat de veiling heeft geëvalueerd in opdracht van het ministerie van OC en W. Negen radiostations betaalden in 2003 bij elkaar 323 miljoen euro voor landelijke FM- frequenties. De onderzoekers schrijven dat het aannemelijk is dat de ‘winner’s curse’ zich bij de veiling heeft voorgedaan. Dat betekent dat de winnaar zo veel heeft moeten betalen om te winnen, dat hij uiteindelijk weinig profijt van zijn overwinning heeft. Een vergelijkbare situatie ontstond bij de veiling van UMTS- frequenties voor mobiele telefonie in 2000.

Berenschot sluit niet uit dat meerdere radiostations de komende periode hun frequentie zullen moeten verkopen of teruggeven. De radiostations zijn volgens de onderzoekers zelf verantwoordelijk voor de financiële consequenties van hun bod. Ook het kabinet stelde zich eerder op dit standpunt. Radiostations die te veel betaald hebben, moeten hun investering door middel van ‘goed ondernemerschap’ terugverdienen.

Verder zeggen de onderzoekers dat de vergelijkende toets ‘niet in alle opzichten’ heeft geleid tot een efficiënte en effectieve verdeling van de frequenties. Dit in tegenstelling tot het kabinet. Dat oordeelt dat de veiling ‘in voldoende mate’ aan de doelstellingen heeft voldaan. Voorzitter Martin Banga van de Vereniging Commerciële Radio (VCR) noemt de conclusies van het kabinet ‘een typisch geval van: operatie geslaagd, patiënt overleden’. Hij vindt dat de overheid meer verantwoordelijkheid moet nemen voor de gevolgen van de veiling. ‘Als je de verwachte marktaandelen in de bedrijfsplannen optelde kwam je op 150 procent. De overheid kon voorzien dat radiostations in de problemen zouden komen.’

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat ‘vooralsnog geen patiënten zijn overleden, er zijn sinds de veiling geen radiostations over de kop gegaan’. Ook roepen de salarissen van top-dj's volgens hem ‘niet het beeld op van een noodlijdende sector’.

Bron NRC Handelsblad via Radiofreak.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie