Nederlandse huishoudens zijn steeds minder te porren voor de aanschaf van verse groenten en vers fruit. In de afgelopen jaren daalde de consumptie en ook voor dit jaar is er nog geen zicht op een ommekeer. Dat bleek dinsdag uit cijfers van brancheorganisatie GroenteFruit Huis.
In de eerste zes maanden van het jaar kochten Nederlandse huishoudens 3 procent minder verse groenten in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Bij het verse fruit lag de afzet in de eerste jaarhelft nagenoeg gelijk met die periode 2014, maar ook hier is sprake van een dalende trend. Voor groente moest de afgelopen maanden overigens gemiddeld 1 procent meer worden betaald dan een jaar eerder. De kiloprijs voor vers fruit daalde in die periode met 2 procent.
In 2008 kocht een huishouden in Nederland gemiddeld 72,4 kilo verse groente en 89,6 kilo vers fruit (samen 162 kilo). Dat was afgelopen jaar bij elkaar opgeteld nog maar 147,5 kilo, namelijk 67,5 kilo groente (6,8 procent minder) en 80 kilo fruit (10,7 procent minder).
Volgens het Voedingscentrum is met de afname van het verkoopvolume van verse groente en vers fruit niet gezegd dat Nederlanders minder gezond eten. 'Integendeel. We merken dat gezond eten wint aan belangstelling', aldus een woordvoerder. 'Maar het kan zijn dat mensen verse producten te duur vinden.' Volgens de zegsman doen die consumenten er verstandig aan om seizoensproducten aan te schaffen.
Maar ook gaan de cijfers van GroenteFruit Huis niet over de verkoop van bijvoorbeeld groenten in blik, pot of diepvries. De voedingswaarde van die producten ligt volgens het Voedingscentrum nagenoeg gelijk aan die van verse producten. 'En vergeet de producten uit eigen tuin niet. Zelf kweken is ook enorm populair', aldus de woordvoerder.
Bron: ANP
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!