Forecasting International doet al 40 jaar onderzoek naar de krachten die de wereld vormgeven.
Deel 1 van het laatste rapport gaat over economie en de samenleving. In het blad The Futurist verscheen vorige week dit eerste deel.
Het gaat meestal over langlopende trends en ontwikkelingen, maar soms zitten er ook opmerkelijke zaken tussen.
Laten we eens zien wat ons te wachten staat, volgens de beroepsvoorspellers.
Eerst een geruststelling: de economie van de ontwikkelde wereld groeit in de komende vijf jaar. Elke disruptie is van zeer tijdelijke aard, zeggen de onderzoekers.
De wereldpopulatie groeit naar 9,2 miljard in 2050.
Het zijn vooral de landen, die hun bestaande populatie niet kunnen onderhouden, die het hardst groeien. De gebieden met de grootste groei tussen 2000 en 2050 zijn: de Palestijnse gebieden (plus 217 procent). Niger (205 procent), Yemen (168 procent) en Angola (162 procent).
In de jaren tot 2050 komen er 2,7 miljard mensen bij en 30 procent daarvan wordt geboren in de moslim-gebieden en 40 procent in de gebieden onder de Afrikaanse Sahara.
In 2015 zal de arbeidspopulatie in Japan en Europa met zo'n 1 procent per jaar afnemen. Tegen 2030 is de daling 1,5 procent per jaar.
In de VS groeit de bevolking echter wel (met name de Latino's zijn daarvoor verantwoordelijk). De Amerikaanse dominantie van de globale economie wordt daardoor sterker, menen de voorspellers. De EU valt terug naar de derde plek op de ranglijst van sterke economiën. China wordt tweede.
Interessant detail: om alle monden in de komende 40 jaar te voeden, zal er net zo veel voedsel moeten worden geproduceerd als in de hele geschiedenis van de gehele mensheid tot nu toe.
Vergrijzing is een wereldtrend
Wereldwijd is de groep van 65 jaar en ouder aan het groeien. In 2002 waren dat er 440 miljoen (6 procent van de wereldbevolking). In 2020 is dat aantal verdubbeld en in 2050 is die groep goed voor 17 procent van de wereldbevolking.
In de ontwikkelde landen is die groep nog groter: 60 jaar en ouder neemt daar nu eenvijfde van de bevolking in. In de komende 50 jaar groeit dat naar eenderde.
Interessant detail: ongeveer de helft van de babyboomers is bij pensionering in staat om de levensstandaard op gelijk niveau te houden. Een op de vier is aangewezen op overheidssteun.
In de VS zal het aantal verpleegkundigen dat gespecialiseerd is in ouderenverzorging in 2020 stijgen naar een half miljoen. Het aantal specialisten op dit gebied zal twee keer zo groot zijn.
Technologie creeert een kennis-afhankelijke globale samenleving
Steeds ondernemingen zijn geheel afhankelijk van de productie en uitwisseling van informatie en ideeen. Internet is de motor achter deze ontwikkeling. In de VS is het aantal internetgebruikers tussen 2000 en 2007 verdubbeld. Met name de zwarte en spaanstalige bevolkingsgroepen zijn bezig met een inhaalslag.
Door alle automatisering neemt de opleidingsbehoefte toe. De eisen aan werknemers worden steeds hoger.
Massa migratie is herverdeling van het arbeidspotentieel
In West-Europa werken en wonen nu 400.000 mensen uit Oost-Europa en daar komen er in 25 jaar nog zo'n 3 tot 4 miljoen bij. In China hebben de laatste jaren 160 miljoen mensen de agrarische gebieden verlaten om naar de stad te gaan.
Interessant detail: in de VS maakten de Latino's in 2000 12,6 procent van de bevolking uit. In 2050 zal dat 24,5 procent zijn.
De voorspellers zijn hier eigenzinnig: ze zeggen dat de spanningen zullen toenemen door deze migratie, zelfs in de landen die meestal redelijk vredelievend ten opzichte van nieuwkomers zijn. Maar ze verwachten dat ondanks de vreemdelingenhaat er een groeiende diversiteitsacceptatie zal zijn.
Bedrijven worden steeds mondialer en hebben de nieuwkomers hard nodig. Ze zullen alles doen om ze binnen te halen en te houden.
Nog wat opmerkelijke voorspellingen:
De VS trekken steeds minder toeristen uit andere landen. In 2007 lag het aantal 17 procent lager dan in 2001. Ook al is de dollar sterk in waarde gedaald. De belangrijkste reden vormen de hogere veiligheidsprocedures en andere restricties, die het gevolg zijn van 9/11.
De Chinezen vormen de nieuwe bron van de toeristische industrie. In 2020 zullen 100 miljoen Chinezen uitzwermen over de aardbol. En 50 miljoen toeristen uit India zullen zich bij hen voegen. Maar ook als bestemming zal China booming zijn: in 2020 zal het land 130 miljoen gasten per jaar ontvangen.
De emancipatiestrijd van vrouwen is over. Vrouwen nemen in de ontwikkelde landen volop deel aan het arbeidsproces . Vrouwen zijn hoger opgeleid. En vrouwen beginnen ook steeds meer ondernemingen. En ze dringen gemakkelijker door tot de hogere regionen van het bedrijfsleven. En ze worden beter betaald: in de VS steeg het gemiddelde loon van vrouwen tussen 1979 en 2005 met 58 procent. De mannen kwamen niet verder dan een stijging van 24 procent.
Privacy is dood. Internet is voor veel mensen een dagelijks onderdeel van het leven geworden. Postings en reacties op blogs en fora zijn zo goed als onsterfelijk. Alles is te zien en te vinden. En elke computer kan gehackt worden. Op straat hangen al overal camera's en mensen vinden het goed uit veiligheidsoverwegingen. In de UK hangen nu al 4,2 miljoen camera's en daarmee is het land het best gemonitorde land ter wereld. Gemiddeld wordt elke Brit 300 keer per dag gezien via een camera.
Tot slot, de meest verrassende: in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd: er is geen tekort aan olie.
De voorspellers: de wereld gebruikte in 1973 zo'n 57 miljoen vaten olie per dag. In 2004 was dat 83 miljoen vaten per dag. In 2030 zal de consumptie gestegen zijn naar 118 miljoen vaten per dag.
Dat is veel, maar met de hoge prijzen zijn er voldoende mogelijkheden om olie op nieuwe manieren en op andere plekken te vinden. Bovendien: 80 procent van de voorraad van de Opec-landen is genoeg om nog 64 jaar olie te gebruiken.
Pfff....dat is een opluchting.
Voor wie meer wil weten: een pdf van het hele verhaal (18 pagina's) is voor drie dollar te downloaden.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!