Op 6 november is in de Harbour Club in Amsterdam Outreach aan de markt gepresenteerd. Het voorheen Platform Buitenreclame Exploitanten (PBE) vond een nieuwe naam passen bij de ontwikkelingen in de branche. Er is ook een slogan bedacht: ‘Buiten bereik je meer’.
Outreach blijft de buitenreclame-exploitanten in Nederland vertegenwoordigen en het buitenreclame bereiksonderzoek dat uitgevoerd wordt in samenwerking met BVA en PMA blijft één van de aandachtspunten.
Daarnaast wil Outreach zich nadrukkelijker gaan richten op de promotie van het mediumtype buitenreclame. ‘Met een aandeel voor buitenreclame in de bruto reclamebestedingen van ongeveer 4 procent laten adverteerders kansen liggen’, zegt John Faasse van Outreach. Hij meldt verder dat voor campagnes voortaan ook het ‘geheime wapen’ Mr. Reach (foto) ingeschakeld kan worden.
Onderzoek FMCG-campagnes
Outreach presenteerde donderdag ook een onderzoek, uitgevoerd door GfK naar de effectiviteit van 98 FMCG-campagnes die met én zonder buitenreclame vergeleken zijn. De belangrijkste conclusie daaruit is dat campagnes met buitenreclame zowel tijdens de campagne als in de week en de maand erna, voor meer extra verkoop zorgen dan ‘mono’ tv-campagnes of campagnes met een mix van tv en print.
Verder blijken ‘Mono Out Of Home’ (OOH) campagnes qua opbrengst per geïnvesteerde euro het meest kostenefficiënt te zijn. In de combinatie tv en OOH levert een aandeel van 20% OOH meer op dan een aandeel van 10%.
Een andere conclusie is dat buitenreclamecampagnes niet alleen tijdens de campagneperiode zelf werken, maar ook een korte- en een langetermijnverkoopeffect hebben.
De 98 FMCG campagnes die zijn onderzocht, hebben gelopen in 2013-2104. De campagnes zijn op aanwijzing van GfK geselecteerd door Outreach in samenwerking met de mediabureaus Kinetic, Posterscope, Vivaki en Rapport.
De volgende campagnetypen zijn met elkaar vergeleken: Mono tv, Mono Out of Home (OOH), mix tv en OOH en mix tv en print.
Voor het bepalen van de verkoopeffecten is gebruik gemaakt van de data van het GfK ConsumerScan panel, waarin 10.000 huishoudens dagelijks hun boodschappen scannen.
Foto's: Paul Ridderhof