De kunst van het weglaten. Voor veel web en interface designers is deze aanpak the weapon of choice. En hoe kan het ook anders? De interfaces van onder andere Windows 8 en iOS 7 hebben de toon gezet en er is haast geen weg meer terug. Naast dat het mooie ontwerpen oplevert, biedt flat design veel voordelen op het gebied van functionaliteit en kansen voor mobile marketing. Mits het goed wordt ingezet. Zeker ook voor de kleine schermen van veel smartphones en tablets. Zoveel ruimte heb je immers niet en door ontwerpelementen weg te laten creëer je meer overzicht.
Door het succes van flat design blijven designers de grenzen van de eenvoud opzoeken in hun ontwerpen. Maar kan het eigenlijk nog wel ‘flatter’? Gaat de zoektocht naar ultieme eenvoud niet ten koste van de functionaliteit? Onderstaand de vijf grootste valkuilen van flat design.
1. Herkenbaarheid en bediening
Voor flat design was het skeuomorfisme wat de klok sloeg. iOS6 maakte er bijvoorbeeld nog volop gebruik van. Kenmerkend voor skeuomorphistic design is de natuurgetrouwe uitstraling van ontwerpen waardoor vrij snel duidelijk is hoe onderdelen werken en wat de mogelijkheden zijn. Zo hielp het skeuomorfisme onder andere om gebruikers bekend te maken met het touchscreen. De consument is intussen volwassen geworden, is de gedachte. De taak van skeuomorphistic design zit erop. Flat design neemt echter de consistentie in bediening weg en daarom is het voor flat designers een aanzienlijk grotere uitdaging om de bediening en mogelijkheden duidelijk te maken in het ontwerp. Bij verkeerde ontwerpkeuzes kan het stijlvolle design ernstig ten koste gaan van de functionaliteit.
2. Typografie: het is erop of eronder
Een groot voordeel van flat design is dat de typografie beter tot zijn recht komt. Helaas is het omgekeerde ook waar: een groot nadeel is namelijk dat wanneer de typografiekeuze zwak is, dit direct opvalt en het hele ontwerp verpest. De typografiekeuze komt daardoor erg nauw. Dat hoeft geen probleem te zijn voor de typografiegrootmeesters onder ons. Maar een stijlfout is snel gemaakt en designers die net wat minder thuis zijn in het typografie-ambacht slaan vroeg of laat de plank mis.
3. Gebrek aan visuele hiërarchie
Met flat design beschik je niet meer over 3D-lichteffecten, schaduw of andere special effects uit de trukendoos. Dat maakt het lastiger om de belangrijkste content te benadrukken en te onderscheiden van de minder belangrijke content.
4. Weinig tekst
Flat designers willen graag dat het ontwerp spreekt zonder teveel tekst en uitleg. Letterlijk, in dit geval. Tekst wordt zoveel mogelijk weggelaten om ruimte en overzicht te creëren. Dat kan hele frisse en overzichtelijke interfaces opleveren. Maar soms is meer tekst essentieel om je verhaal te kunnen brengen. Zeker wanneer het tekst is wat je te bieden hebt. Een ontwerper die een flat design-aanpak kiest voor een nieuwspublicatie maakt het zichzelf erg moeilijk. Hier ligt een grote uitdaging voor de content strateeg en de copywriter. Alleen een kop is simpelweg niet voldoende om snel overzicht te bieden in wat er speelt. Ook niet op een smartphone of tablet. Flat design maakt het bovendien lastiger om een complexe boodschap duidelijk te maken.
5. Flat design + touchscreen = lastig
Door gebrek aan schaduw- en licht-effecten blijven knoppen en andere interactieve elementen volledig verborgen in het ontwerp van sommige apps en mobiele websites. Vooral voor smartphones en tablets is dit lastig. Touchscreens hebben immers geen pijltje dat kan veranderen in een handje wanneer iets klikbaar is. ‘Mouseovers’ en ‘drop downs’ van menu’s zijn uiteraard ook niet mogelijk.
Flat design een flop?
Zeker niet. Flat design heeft alleen wel nog iets meer tijd nodig om volledig tot bloei te komen. Het gebrek aan consistentie komt bijvoorbeeld vooral omdat de stijl nog niet zo lang bestaat. Bovendien zijn er naast valkuilen ook zeker grote kansen te noemen. Windows 8 en iOS7 laten dat zondermeer zien. Er kan echter ook veel misgaan in flat designs en het vraagt net wat meer van de ontwerp-skills van designers. Flat design kan absoluut helpen om het beste te halen uit apps, mobiele websites en interfaces. En uit de mensen achter de content. Uitdagingen te over. Bekijk echter per project of flat design uitkomst biedt of juist vermeden moet worden en blijf - zoals altijd - kritisch op het resultaat.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!