Het aantal verkeersdoden neemt weer toe. Kijk om je heen en je weet binnen vijf minuten waarom: rommelen met je smartphone achter het stuur is eerder regel dan uitzondering. Op het fietspad door je playlist scrollen. Slingerend met 130 km/u een mailtje doen of een urgente beurstransactie: de zelfmoordcommando’s van iOS en IS liggen dichter bij elkaar dan we denken.
Ideale mix van ethiek en marketing
Een dikke vette #fail van Apple en Android: gebruikers helpen om ze tegen zichzelf te beschermen zou de ideale mix van ethiek en marketing zijn. Maar als ze in de supermarkt weten voor welk schap ik sta, moet een besturingssysteem toch ook snappen dat ik achter een stuur zit?
Met naast en achter me meerijders, die natuurlijk wel mogen internetten. En dat op mijn eigen telefoon alleen de routeplanner signalen geeft en Spotify slechts met voice-commando’s werkt. Is dat nou echt zo moeilijk?
Als er dertig smartphones op een kluitje simultaan optrekken tot 50 kilometer per uur, zitten ze waarschijnlijk in een stadsbus of tram. Wie met 15 km/uur om 08:15 door de stad beweegt, is een forens of scholier op de fiets.
Midden op het IJ met 25 k/m uur in Noordelijke richting vanaf het CS: je zit op de pont en mag je suf appen. Simpel.
Verzameld werk van Justin Bieber als straf
Tot die tijd moeten we het met Safe & Sound App doen, een ludieke app van Toyota om piepjonge chauffeurs op te voeden in de auto van hun ouders. Als je die auto wil lenen, zetten beide partijen de app aan en het verkeersveilige feest kan beginnen.
Geen sociale media mogelijk boven de 15 km/u. Muziek streamen kan wel. Maar zodra je te hard rijdt (of stiekem met je telefoon klooit) krijg je de Spotify-speellijst van je ouwelui te horen. Dat schijnt een schaamtelijke toestand te zijn.
Erg leuk bedacht. Wel oneerlijk, ouders geven zelf vaak het slechte voorbeeld op de weg. Waarom worden die dan niet gestraft? Gelijk oversteken: verwekkers die te hard rijden of rommelen met hun smartphone, worden getrakteerd op de tracks van Boef en Killer Kamal uit de playlist van hun lieve koters.
Of nog beter: per overtreding een week lang het verzameld werk van Justin Bieber. Dat zal ze leren!
Geef echte beloning voor gebruik van app
Vrijwillig zo’n app gebruiken blijft lastig. De goedbedoelde Fietsmodus wordt op middelbareschoolpleinen gepromoot door een rondreizend team. Wie ‘m ter plekke downloadt, krijgt een hip prulletje of mueslireep.
En daarna wordt de app meteen weer gewist, constateerden mijn kinderen. Want de beloning bij dagelijks gebruik van de app werkt niet: sparen voor bioscoopkaartjes is suf. Adolescenten willen keiharde high scores en competitie-elementen waarmee ze in hun peergroup kunnen scoren.
Als je snapchat-streaks een dag langer geldig blijven, als je niks met je telefoon doet tijdens het fietsen, dan zou Fietsmodus een grote hit zijn. En Snapchat een stuk sympathieker.