De Dutch Design Week met de Dutch Design Awards en de expositie Playing Life - Design of Living Matters was een mooie thermometer voor waar het heen kan gaan als de jeugd kansen grijpt en haar ideeën loslaat op de maatschappij.
Jonge ontwerpers die cross-overs maken tussen wetenschap en design; het is al eerder regel dan uitzondering en ze gaan vooroplopen bij het beantwoorden van grote maatschappelijke en sociale problemen. Kijk naar de winnaars van de zaterdag uitgereikte Dutch Design Awards: werk dat varieert van hoe je de natuur kunt gebruiken als een bron van energie, tot aan het inzichtelijk maken, en bijna voelbaar, van het leven van vluchtelingen die gedwongen door de inertie van de politiek het kwamp waarin ze 'opgevangen' worden, omtoveren tot een stad in wording.
Dat kan allemaal omdat jongeren de gevestigde orde vrijwel op elk terrein verslaan met het implementeren en combineren van media, techniek, design en wetenschap. Opgegroeid met multitasken en grenzeloze communicatie met de snelheid van wereldomspannende glasvezels, verslaan ze de oude garde, traag papier en in beton gegoten regels.
Het had daarom iets bevreemdends om Neelie Kroes en Daan Roosegaarde met gevolg een rondleiding te zien krijgen op de expositie Playing Life. De combinatie van de twee riekt naar het kneden van deze nieuwe generatie wetenschappers en kunstenaars langs de lijnen van oude bedrijfsmodellen, gevoed door investeringsplannen van een achterhaalde economie.
Heeft Roosegaarde zelf niet gezegd dat hij niet gelooft in bedachte plekken waar je startups bij elkaar gaat zetten?
Startups laten zich niet regisseren, ze ontstaan op ondenkbare plaatsen zoals de natuur haar kans grijpt op schrale zandvlaktes en kapot gebombardeerde en verlaten steden.
Je moet ze ook niet bij elkaar willen zetten op een 'bedachte' locatie. Dat onderdrukt de spontaniteit en wie komen er trouwens door de ballotage? Zij die goed tegen het establishment kunnen aanschurken of de wereldvreemde recalcitrant, die in een garage uit het zicht van bedrijven en politici een nieuwe doorbraak bewerkstelligt en daarbij de goegemeente verbijsterd achterlaat omdat ze het niet aan zag komen?
Creëer een grote, makkelijk toegankelijke pot geld en gunstige belastingregels voor zzp’ers en wetenschappelijke onderzoekers, ver weg van regelgeving, politieke doelstellingen en invloed van industrieën, en laat je verrassen door de uitkomst. Sabel ideeën niet meteen neer als onuitvoerbaar, bedenk dat er tegenover 99 mislukkingen maar 1 oplossing nodig is om de wereld voor komende generaties te behouden. Bij de Dutch Design Week waren genoeg voorbeelden te zien die hoop geven.
Dit hoofdredactioneel commentaar staat in Adformatie #22 van 30 oktober.