De 'promoted video's' zijn te vergelijken met de gesponsorde koppelingen in Google. Adverteerders kunnen bieden op 'keywords' en zo hun video een plek bovenaan of naast de lijst met zoekrsultaten geven. Behalve een thumbail-afbeelding zijn een paar regels tekst te zien. Wie hierop klikt, komt op de weergavepagina van Youtube.
Promoted video biedt adverteerders vooral een betere kans om ontdekt te worden op het YouTube platform, waar momenteel ruim twintig uur aan video per minuut wordt geupload. Vergelijkbaar met de gesponsorde koppelingen op Google, betaalt de adverteerder alleen wanneer een gebruiker op de advertentie klikt. Adverteerders kunnen tevens een “call-to-action” bericht toevoegen aan de promoted video, om zodoende kijkers naar hun website te trekken en conversies te genereren.
Met dagelijks een miljard bekeken video’s op YouTube bestaat er een gigantisch potentieel voor adverteerders om hun doelgroep te bereiken, zegt Mascha Driessen, Head of YouTube Nederland. 'Het maakt niet uit of je een klein bedrijf bent dat zijn diensten voor het eerst wil promoten, een filmstudio die een nieuwe film wil aanjagen met een trailer. Of een topmerk dat de effectiviteit van een nieuwe commercial wil testen of een van hun eigen video's onder de aandacht wil brengen.'
Behalve in Nederland zijn de promoted video's gelanceerd in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje. In de VS bestaat de mogelijkheid om op deze manier op Youtube te adverteren sinds een jaar. Ervaringen hier laten zien dat tot een kwart van de traffic op promoted video's afkomstig is van bezoekers die op een gesponsord zoekresultaat op Youtube hebben geklikt.
In Nederland gaat Volkswagen als eerste aan de slag met het nieuwe advertentiemodel. Het heeft promoted video's van de BlueMotion campagne gekoppeld aan zoekwoorden. Jacques Geijsen, manager Public Relations bij Volkswagen, noemt het een ' laagdrempelige manier om grote groepen, vaak jonge mensen te bereiken'.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!