Tekst: Shelly van Winden*
SJIPS – ja, zo schrijf je het echt – zijn een soort dikke chips die je zelf thuis afbakt en daarna op smaak brengt met de bijgeleverde kruiden. Zelf dacht ik dat zoiets allang bestond, maar het blijkt een hartstikke nieuw product in de koeling. Voor als je eens wat anders dan die eeuwige paprika chips op tafel wilt zetten. Bakken we straks en masse onze eigen chips in de frituur, airfryer of oven?
De echte insight achter de SJIPS heb ik (nog) niet kunnen ontdekken. Het speelt in op de behoefte om zelf chips te bakken, maar dan zonder gedoe. SJIPS is met plantaardige olie gemaakt, maar SJIPS pretendeert niet gezonder dan andere chips te zijn. Dit terwijl ik mij juist kan voorstellen dat je hiermee op een veel grotere behoefte inspeelt.
Doseren van kruiden
SJIPS weet wel nieuwsgierigheid op te wekken. Vooral mensen die wel eens chips eten, willen het proberen. Er komen veel positieve reacties, men vindt dat het lekker klinkt en ook het zelf kunnen doseren van de kruiden is een pluspunt. Zelf afbakken is leuk om, eventueel samen met kinderen, te doen.
In gezinnen waar nauwelijks chips wordt gegeten is de interesse duidelijk lager. SJIPS brengt hier amper verandering in.
Voor de doorgewinterde chipseters zal het niet direct een vervanger van de gewone kant-en-klare chips zijn. Daarvoor blijft het te veel gedoe. Dat het weer eens wat anders is, is de winst die SJIPS weet te behalen.
Net even anders
SJIPS is nu echt zo’n product dat men wel eens wil proberen. Net even anders, maar toch bekend. Het gaat immers om chips en niet om één of andere ingewikkelde hippe snack. SJIPS zou zich nog meer kunnen profileren door de duurzame, regionale én mogelijk ‘gezonde’ positie meer te claimen.
Nog even laten proeven op de winkelvloer en je zit gebakken.
Over het onderzoek: voor deze concepttest zijn in juni 2017 122 Nederlanders online ondervraagd.
*Shelly van Winden is research consultant bij SAMR (SmartAgent MarketResponse)