Het kabinet praat vrijdag over een voorstel om zeven bestaande commerciële zenders als Sky Radio en Radio 538 tot 2004 hun frequentie te laten behouden. Dat is door bronnen rond het kabinet bevestigd.
In het plan krijgen bovendien twee nieuwe zenders na een vergelijkende toets ook een frequentie toebedeeld. De commerciële zenders moeten wel betalen voor hun plek in de ether.
De staatssecretarissen komen nu met hun plan omdat de rechter hen heeft gemaand duidelijkheid te scheppen over de verdeling van de frequenties. Kabinet en Tweede Kamer ruziën daar al maanden over. Het kabinet vindt het veilen van frequenties nog steeds de beste en meest eerlijke methode, maar het politieke draagvlak daarvoor in de Kamer ontbreekt. Een Kamermeerderheid van PvdA, CDA en D66 wil dat bestaande zenders niet de dupe worden van een veiling.
Zij schaarden zich daarmee achter het protest van de radiostations die via acties en juridische procedures het veilingplan van het kabinet bestreden. Met het nieuwe voorstel van De Vries en Van der Ploeg lijken die acties voorlopig geslaagd.
Het kabinet moet vrijdag nog een beslissing nemen over de financiële verplichtingen van de radiozenders. Waarschijnlijk zullen ze een percentage van de winst moeten afdragen. Ook is het nog mogelijk dat de omzet van het station meeweegt voor de financiÎle verplichting. Niet alle zenders moeten hetzelfde betalen voor hun frequentie. Kleinere, minder rendabele stations die
bijvoorbeeld vooral nieuws uitzenden betalen minder.
De nieuwkomers die aanspraak willen maken op een frequentie worden onderworpen aan een vergelijkende toets, waarbij ze op basis van economische criteria zoals winst en bedrijfsplan worden
beoordeeld. Twee van de nieuwkomers krijgen een frequentie.
De Vries en Van der Ploeg willen dat in 2004 opnieuw wordt bekeken hoe de frequenties worden verdeeld. Veilen is dan opnieuw een mogelijkheid, aldus het ANP.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!