Team Gullit kwalificeert zich zelf als ‘s werelds eerste professionele en onafhankelijke ‘FIFA academie’. Het moet een kweekvijver worden voor de E-Divisie waarin eSporters van de 18 Eredivisieclubs virtueel strijden om het kampioenschap in FIFA 18. Team Gullit biedt talenten niet alleen professionele training en coaching, maar ook begeleiding in het omgaan met sociale media en het opbouwen van een eigen merk.
Onafhankelijke academie
‘FIFA is erg populair in Nederland. Maar talenten die niet aangesloten zijn bij een eredivisieclub worden voor de grote toernooien uitgesloten en krijgen daardoor minder kans om zich te ontwikkelen. Met een onafhankelijke academie willen wij deze talenten juist die kansen bieden’, zegt Corné Dubelaar. Hij is eSports business developer bij het Alkmaarse technologiebedrijf Triple, dat eigen softwaretools heeft ontwikkeld om de gameplay van talenten op zowel strategisch als tactisch niveau te analyseren en te verbeteren.
De keuze voor Ruud Gullit als uithangbord is een zeer bewust. Niet alleen heeft de oud-speler van AC Milan en PSV een ijzersterke internationale reputatie, de naam Gullit spreekt ook eSport-talenten aan. Dit laatste is niet zo vanzelfsprekend, want de huidige generatie heeft de oud-voetballer nooit in het echt zien spelen.
'Huidige generatie kent Gullit van de videogame'
Dat Gullit toch een bekende naam is in het FIFA-spelwereldje, komt omdat hij behoort tot de FIFA Legends, oud-spelers die louter vanwege hun reputatie in het spel kunnen worden opgesteld. ‘De huidige generatie eSports-spelers, kent Ruud beter van de videogame dan van zijn optredens in het stadion’, zegt Anna Janknegt, marketingcommunicatiemanager bij Triple.
Gullit kwam naar eigen zeggen in contact met de wereld van FIFA door zijn twee zonen. ‘Een van hen speelt profvoetbal en mijn andere speelt liever FIFA. Toen ik vorig jaar de FIFA Wereldkampioenschappen bezocht, besefte ik dat er een enorme wereld achter de videogame zit. De strategie en de keuzes die de FIFA-spelers maken, hebben een sterke gelijkenis met de echte sport.’
Drie startspelers
Team Gullit gaat in eerste instantie van start met drie jonge spelers, Floris Jorna (18), Julian van den Berg (17) en Dani Visser (16). Maar dit is nadrukkelijk een begin, verduidelijkt Janknegt. Op den duur moet meer talenten een plek krijgen, wat Triple betreft ook in het buitenland. Janknegt noemt Duitsland, Engeland en wellicht in de VS.
Inkomsten voor het opleidingsteam, zijn niet anders dan in de echte voetbalwereld. Dan gaat het in de eerste plaats om shirtsponsoring. Team Gullit hoopt de naam van een ‘grote sponsor’ binnenkort bekend te kunnen maken. Daarnaast zou het mooi zijn als talenten op een gegeven moment de overstap maken naar een professioneel team. Dat zullen niet direct de megatransfers zijn van Neymar en Coutinho, maar het zal allicht de kosten dekken.