Overheid beducht voor lage opkomst griepvaccin

Het kabinet wil voorkomen dat de inenting tegen Mexicaanse griep net zoveel weerstand oproept als die tegen baarmoederhalskanker. Daarom wordt onderzocht in hoeverre burgers bereid zijn zich in te enten tegen de griep.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Dat meldt Trouw. Het is de bedoeling dat de vaccinatie, die mogelijk al in oktober begint, minder weerstand oproept dan de inenting tegen baarmoederhalskanker. Bij die mislukte campagne, eerder dit jaar, kwam minder dan de helft van de opgeroepen meisjes de prik halen.

Het ministerie van volksgezondheid is daarom alvast te rade gegaan bij het publiek, laat een woordvoerder weten. "We raadplegen allerlei focusgroepen en burgerpanels. Ook kijken we nadrukkelijk wat er de vorige keer misging met de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker."

Destijds is veel te weinig aandacht besteed aan emotie, stelt de Amsterdamse hoogleraar medische publieksinformatie Frans Meijman. "Deskundigen hebben er vaak geen benul van wat medische aangelegenheden voor leken betekenen." Wat hem betreft worden burgers daarom nog intensiever bij de voorbereiding betrokken dan nu gebeurt. Hij pleit voor een open dialoog met leken en deskundigen. "Organiseer maar een debat op tv en zwengel de discussie maar aan. Zo kom je erachter hoe zo'n vaccin bij verschillende groepen ligt en welke emoties er spelen. Dat is goed voor de geloofwaardigheid."

Het RIVM wil alleen 'nuchtere, neutrale' informatie geven. Te gemakkelijk, vindt Meijman. "Angst laat zich niet beteugelen door feiten, alleen door een echte dialoog." Betrek burgers bij de campagne voor inenting tegen Mexicaanse griep, zegt hoogleraar Frans Meijman. "Zo weet je welke emoties er spelen." (Trouw)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie