Imtech, haal alle lijken uit de kast en maak ze zelf openbaar

5 adviezen voor het installatiebedrijf om te redden wat er te redden valt

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

[door Krijn van Rijn]

Het installatiebedrijf Imtech met ruim 22.000 man personeel heeft uitstel van betaling aangevraagd. Ooit was het een gerenommeerd concern, nu staat het op de rand van faillissement. Het beursaandeel kelderde dit jaar van circa 50 euro naar 0,15 euro.

Imtechs reputatie is onherstelbaar beschadigd door o.a. corruptie- en fraudeschandalen in Duitsland en Polen. Hierdoor heeft het bedrijf het vertrouwen van banken, aandeelhouders en opdrachtgevers verloren. En van medewerkers van wie velen nu naarstig moeten uitkijken naar een baan elders.

Wat kunnen wij van Imtech-affaire leren? De belangrijkste les is dat frauduleus, onethisch gedrag tot forse reputatieschade en dramatisch koersverlies leidt.

Is Imtech nog te redden? Als concern hoogstwaarschijnlijk niet, sommige profijtelijke onderdelen wellicht nog wel. In ieder geval zullen de bedrijfsleiding en bewindvoerders het roer radicaal moeten omgooien. Onze adviezen hierbij zijn:

1. Maak op korte termijn schoon schip, mentaal en materieel

Roei het frauduleuze gedrag met wortel en tak uit. Werk aan een open en transparante bedrijfscultuur. Neem actief concrete maatregelen en communiceer daarover.

2. Begin met zelfreflectie

Dat is van cruciaal belang. Reputatieherstel begint met zelfreflectie op je eigen overwegingen en kernwaarden. Doen wij nog de goede dingen, en hoe goed doen we die nog? Wat zijn de oorzaken dat corruptie en frauduleus gedrag jaren toegedekt zijn? Haal alle lijken actief uit de kast en maak ze zelf openbaar. Alleen dan win je het respect en vertrouwen nog terug.

3. Toon begrip en empathie

Voor je personeel, onderaannemers en opdrachtgevers. Medewerkers vragen zich af of zij binnenkort nog een baan hebben. Onderaannemers worden nu niet betaald met alle gevolgen van dien voor hun cashflow, bedrijfszekerheid en werkgelegenheid. Bij een mogelijk faillissement staan zij achter in de rij en kunnen wellicht fluiten naar hun geld. De voortgang van lopende bouwprojecten, o.a. bij de Marine en de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, kan (forse) vertraging oplopen.

4. Laat weinigzeggende (pers)statements achterwege

Toon actief aan dat je de ernst van de situatie serieus neemt in woord en gedrag.

5. Organiseer tegenspraak, intern en extern

De fraudezaken in Duitsland en Polen waren eerder intern aangekaart door een klokkenluider. Er is toen niet naar hem geluisterd, met alle gevolgen van dien. Begroet juist klokkenluiders en experts die je een spiegel voorhouden en welgemeend zeggen waar het op staat. Daar kom je verder mee. Zet de ‘ja-knikkers’ op een zijspoor.

Ik wens Imtech sterkte.

FOTO: ANP

Krijn van Rijn, reputatiestrateeg en partner

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie