Hoe kan zonne-energie beter in de markt worden gezet?

Ondanks de gestage opmars van duurzame energiebronnen is zonne-energie voor de meeste mensen nog te abstract en een nicheproduct. Dit is deels te wijten aan het ontbreken van forse overheidssubsidies, maar het ligt ook aan marketingcampagnes die er niet in slagen de effectiviteit van zonne-energie beter te communiceren. Wat kunnen deze marketeers dan ook leren van de marketing van andere vormen van duurzame initiatieven zoals Cradle to Cradle en Greenchoice?

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Cradle to Cradle
Een van de bekendste duurzame concepten van de afgelopen jaren is het Cradle to Cradle-model, bekend geworden door het boek Cradle to Cradle: Remaking The Way We Make Things. Het model gaat uit van het principe ‘Afval = Voedsel’, waarbij ‘afval’ op nieuwe manieren wordt gebruikt en een nieuw leven wordt gegeven. Nike is een goed voorbeeld van een bedrijf dat Cradle to Cradle gebruikt als uitgangspunt voor product- en procesinnovatie. Zo speelt het sportmerk met de duurzame schoenenlijnen Trash Talk en Nike Considered in op het groeiende milieubewustzijn van de consument. Nike combineert biologisch afbreekbare materialen met het gerecyclede rubber van oude schoenen, en stopt die in een nieuwe schoen. Consumenten kunnen hun gebruikte schoenen inleveren bij Nike, die de schoenen uit elkaar haalt om met de oude materialen weer nieuwe schoenen te produceren. Dat is pas klantenbinding!

Greenchoice
Bijna elk energiebedrijf adverteert tegenwoordig met groene stroom, dat vroeger samen met de elektriciteit afkomstig van andere bronnen (kolencentrales, gascentrales en kerncentrales) gewoon als naamloze stroom verkocht. Het loont nu om de stroom apart te verpakken en met een groene strik te verkopen aan milieubewuste consumenten. Greenchoice is een van de weinige aanbieders in Nederland die puur groene stroom verkoopt en ook nog goedkoper is dan andere aanbieders. Greenchoice verkoopt een mix van windenergie, biomassa en waterkracht en maakt nauwelijks marketingkosten. Deze besparing is terug te vinden in de prijs van stroom en gas. Door de consument aan te sporen zelf energie op te wekken, wordt hij of zij deelgenoot van het product. Ook door volledige transparantie over de herkomst van hun producten te geven (biomassa wordt onder andere onttrokken uit agrarisch afval) creëert Greenchoice een authentiek verhaal achter het product. Dit vormt een intrinsieke reden om een van de Greenchoice-producten aan te schaffen. Greenchoice profileert zich als een puur en authentiek bedrijf met een duidelijk toegevoegde waarde. Bovendien spreken zij hiermee zowel de milieubewuste als de minder duurzame consument aan.

Eenvoud als marketinginstrument
Beide concepten bewijzen dat bedrijven met duurzame marketing aardig succesvol kunnen zijn. Eerlijkheid en interactie met de klant zijn hierbij belangrijke elementen. Vooral duidelijkheid over de herkomst en het gebruik van pure ingrediënten of grondstoffen is belangrijk. Zonne-energie is natuurlijk bij uitstek een hernieuwbare energiebron, die hernieuwbaarheid zou net zoals bij duurzame verpakkingen al gebeurt, nog meer in marketinguitingen benadrukt kunnen worden. Ook zou de keuze voor zonnepanelen een stuk vergemakkelijkt kunnen worden als zij op een eenvoudige en eerlijke manier in de markt worden gezet. Geef bijvoorbeeld landelijk lezingen voor huiseigenaren, projectontwikkelaars en gemeenten, zet een ‘zonne-energie ambassadeursprogramma’ op waarbij gebruikers van zonne-energie gekoppeld worden aan prospects, organiseer kortingsacties via social media-campagnes en bedenk aansprekende virals. Dit zijn geen nieuwe ideeën, maar de toepassing voor zonne-energie-marketing is wel nieuw. Maak de consument onderdeel van het merk, waarden en idealen. Hef hierbij geen bestraffende vinger en speel niet in op angstgevoelens, door doemscenario’s voor te spiegelen van oplopende temperaturen, smeltende gletsjers en stijgende zeespiegels, maar maak het de consument gemakkelijk; duurzaam hoeft niet te betekenen dat een consument er iets voor moet laten. Merken die succesvolle duurzaamheidscampagnes voeren, bedekken naar mijn idee hun boodschap niet onder een laagje marketingvernis, maar bieden een geloofwaardig totaalconcept met een (maatschappelijke) relevantie waar de consument zich mee kan identificeren.

Ben overigens ook benieuwd naar jullie ideeën over dit onderwerp. Laat ze hier vooral horen!

Birgit Kamp is Marketing Manager van Tetra Pak Benelux

Noot: de in deze blog weergegeven meningen zijn strikt persoonlijk en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de visie van mijn werkgever.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie