Een coalitie van organisaties en journalisten roept de Tweede Kamer op om in te stemmen met Wet Open Overheid. Het gaat om een initiatiefwet van Groenlinks en D66, met als doel om de overheid transparanter te maken. De organisaties staan daarmee lijnrecht tegenover de opvatting van VNG over het wetsvoorstel.
Informatiehuishouding niet op orde
In totaal ondertekenden 37 organisaties de brief, waarin geschreven is dat de huidige Wet openbaarheid van bestuur (Wob) dringend aan vervanging toe is. De overheid heeft volgens de organisaties waaronder Open State Foundation, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Genootschap van Hoofdredacteuren haar informatiehuishouding niet op orde. Minimaal de helft van het aantal Wob-verzoeken kan daardoor niet binnen de gestelde termijnen worden behandeld.
Betere kwaliteit
De nieuwe Wet open overheid bevordert volgens de organisaties de informatiepositie van de burger. Volgens de organisaties bespaart een goede informatiehuishouding, waaronder een openbaar informatieregister, niet alleen de overheid veel tijd en geld maar ook de samenleving. ‘Overheidsinformatie die proactief gedeeld wordt, is beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren. Bovendien verbetert dit de kwaliteit van de informatie.’
Daarnaast zou het gebrek aan transparantie tussen overheden ook zorgen voor financiële risico’s. Ook voor economische ontwikkeling en innovatie is het volgens de ondertekenende organisaties van belang dat overheidsinformatie, ook in de vorm van open data, toegankelijk en herbruikbaar is.
VNG tegenover ondertekenaars
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten uitte eerder deze week juist zijn zorgen over het wetsvoorstel en stelt dat de Wet open overheid ‘volstrekt onuitvoerbaar is in de huidige vorm’. De wet zou volgens de VNG slecht nieuws kunnen zijn voor gemeenten. De eisen aan actieve openbaarmaking zorgen er volgens VNG voor dat het democratisch besluitvormingsproces binnen gemeenten ernstig wordt belemmerd en vertrouwelijk overleg over lastige kwesties nauwelijks meer mogelijk is.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!