Na maandenlange speculaties lijkt de toekomst van Versatel duidelijk. Het telecombedrijf komt in handen van het Zweedse Tele2, dat bereid is om 1,1 miljard euro te betalen.
De beoogde combinatie van Versatel en Tele2 heeft in de Benelux een omzet van circa 800 miljoen euro. Tele2 zal bij de overname samenwerken met de investeringsmaatschappij Apax.
Als het bod slaagt, zal Apax de Duitse tak van Versatel inlijven. De Britse investeerder zal 565 miljoen euro betalen voor deze activiteiten, die in het eerste kwartaal goed waren voor 47 procent van het bedrijfsresultaat van Versatel.
Tele2 behoudt de activiteiten van Versatel in Nederland en België.
Ook Talpa Capital, het investeringsvehikel van mediaondernemer John de Mol, dat een fors belang heeft in Versatel, heeft zich achter de bieding geschaard.
Hier volgt een feitenoverzicht van de roerige geschiedenis van Versatel:
1995: Versatel wordt opgericht door de telecomconsultants Gary Mesch en Marc van der Heijden. De ambitie is om profijt te trekken van de liberalisering van de telecommarkt.
Juli 1999: Met een beursgang wordt kapitaal opgehaald om verder te bouwen aan een eigen kabelnetwerk. De aandelen zijn, gevoed door de internethype, enorm populair. In maart 2000 bereikt de koers van Versatel een hoogtepunt op ruim 80 euro. De introductiekoers
bedroeg 10 euro.
2001: Versatel opgenomen in de AEX-index.
2002: De financiële problemen bij het telecombedrijf stapelen zich op. Rentebetalingen van meer dan 180 miljoen euro zorgen voor grote verliezen. Beleggers zijn het vertrouwen in de onderneming helemaal kwijt, ook omdat winstbeloftes niet worden nagekomen.
Juni 2002: Versatel vraagt uitstel van betaling aan. Met deze ingreep wil de onderneming obligatiehouders dwingen om 1,7 miljard euro aan schuldpapieren om te ruilen voor aandelen.
Najaar 2002: De obligatiehouders gaan na veel strijd akkoord met de financiële schoonmaak.
2003: Versatel behaalt voor het eerst winst, in het eerste kwartaal. Dit was te danken aan een eenmalige bate.
Februari 2003: Talpa, het investeringsvehikel van John de Mol, meldt een belang van 5,1 procent in Versatel.
December 2004: Versatel bemachtigt voor 30,5 miljoen euro per jaar de rechten om livevoetbal uit de eredivisie uit te zenden. De bedoeling is om dit via internet te doen. Het bedrijf wil met het voetbal de consument aan zich binden.
Januari 2005: Versatel meldt dat tot 2007 nettowinst zal uitblijven door de investeringen in de consumentenmarkt.
Mei 2005: Belgacom praat met Versatel en Talpa (De Mol heeft inmiddels een belang van 42 procent in Versatel) over een overname.
Juni 2005: Belgacom haakt af. Versatel meldt nog met andere partijen te praten.
Juli 2005: Via een nep e-mailbericht wordt melding gemaakt van gesprekken met Deutsche Telekom. Het bericht werd in de nacht de wereld ingeholpen en het duurde tot de ochtenduren voordat duidelijk werd dat het een nepmail betrof.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!