Amerikaans reclamebureau scoort met blanco YouTube-video

Solve haalt met de ‘meest inspiratieloze video ooit’ uit naar de huidige ‘view-industrie’.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het in Minneapolis gevestigde reclamebureau gaf de vier minuten durende video geen titel, geen geluid, geen afbeelding en geen beschrijving. De titel ‘The Blank Video Project’ werd achteraf toegevoegd, nadat de video ruim 100.000 views scoorde.

De video was enkel voorzien van een doorklik-url naar de website van het bureau, . Solve zette de video daarnaast in als pre-roll, om te kijken wat voor effect de video zou hebben in een adverterende rol. Kijkers krijgen na vijf seconde de mogelijkheid om weg te klikken en Solve betaalt pas advertentiekosten vanaf dertig seconden.

&;Een like zegt meer dan een view&;
Uiteindelijk genereerde de video meer dan 100.000 views, met slechts een investering van 1400 dollar – omgerekend ongeveer 0,014 dollar per view. De pre-roll werd ruim 227,819 keer aangeboden waarvan 61 procent van de video werd bekeken en ongeveer 22 procent van de kijkers de video afkeek.

Hoewel deze cijfers succesvol klinken, blijkt de engagement heel laag. Niet eens één procent klikte door naar de website. Daarnaast verdiende de video niet één like, werd deze niet gedeeld en kwamen er geen abonnees bij.

‘Voor veel marketeers en bureaus zijn views de heilige graal’, stelt John Colasanti CEO van Solve tegenover . ‘Views geven slechts overzicht en zijn een makkelijke manier om de kracht van content te meten. Het is echter een valse indicator van succes, zeker wanneer een video veel views scoort, maar weinig likes. Veel video’s gaan niet echt viraal, maar kopen hun bereik bij elkaar.’

Met het experiment hoopt Colasanti te bewijzen dat YouTube (en andere sociale media) zijn meetwaarden kritisch moet gaan bekeken en verbeteren. &;Likes en shares zijn veel betere indicatoren van succes, maar bestaan meestal uit lagere aantallen. Het is veel interessanter om de effectieve creativiteit te meten met calls-to-action, het diepere online gedrag te onderzoeken en om de conversie te monitoren. Dan pas weet je echt welke campagnes succesvol zijn&;, aldus Colasanti.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie