Het percentage huishoudens met een televisie met directe toegang tot het internet (connected tv) steeg afgelopen jaar van 31 naar 37 procent. Volgens interimdirecteur Frans Kok van SKO is dat een belangrijke stijging: 'Dat is een zeer relevant gegeven. Het tv-toestel krijgt daarmee een nog prominentere functie in het huishouden en het is belangrijk om te meten wat daarop gebeurt. MSS is voor ons de belangrijkste bron om het bezit van tv-apparatuur en connected devices te kunnen monitoren.'
Inmiddels is 88 procent van de Nederlandse huishoudens voorzien van digitale tv-ontvangst, blijkt verder uit het onderzoek. Dat is vergelijkbaar met 2015. Daarbinnen stijgt wel het percentage huishoudens met digitale televisie via internet van 13 procent in 2015 naar 18 procent in 2016.
Harddisks en dongels
In 2016 beschikte 37 procent van de Nederlandse huishoudens over een harddiskrecorder. Dit percentage is stabiel ten opzichte van het jaar ervoor. Wel daalde het aantal huishoudens dat in bezit is van een video- en een dvd-recorder met of zonder harddisk.
Het percentage Nederlanders met een mediacenter of dongle voor tv (bijvoorbeeld Apple TV, Chromecast) bleek 12 procent. Dit is 1,5 procent toegenomen tegenover 2015.
De penetratie van smartphones onder Nederlanders van 13 jaar of ouder bedraagt 81 procent en die van tablets 58 procent. Het smartphonebezit is weer verder toegenomen. Dit was 75 procent in 2015. Het merendeel beschikt over een laptop (73%) of een desktop (44%).
Kantar TNS voerde het onderzoek uit in opdracht van de organisaties die verantwoordelijk zijn voor de belangrijkste mediabereiksonderzoeken. In 2016 zijn 6.060 huishoudens en 5.195 personen van 13 jaar en ouder ondervraagd.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!