Homey
Homey brengt huisautomatisering naar een hoger niveau, door handige huishoudelijke apparaten, multimedia en online-accounts te combineren. Stefan Witkamp: “Homey ondersteunt, behalve op afstand bestuurbare huishoudelijke apparaten, ook multimediasystemen zoals stereo-installaties. En het kan worden gelinkt aan onlinediensten zoals sociale netwerken, kalenders, e-mail en Buienradar.’ Zo kan Homey je erop wijzen een paraplu mee te nemen als je de deur uitgaat, de lichten uitdoen, en de verwarming uitschakelen. Maar ook: de oven voorverwarmen terwijl je de boodschappen doet, en je favoriete muziek afspelen zodra je thuiskomt.”
Chordify
Tenzij je over een absoluut gehoor beschikt, zul je heel wat tijd moeten uittrekken om een muziekinstrument te leren bespelen. Tijdrovend is vooral de akkoorden achter je favoriete nummer ontcijferen en ze keer op keer moeten stopzetten en terugspoelen. Gijs Bekenkamp: “Chordify is een gratis dienst die is ontwikkeld voor maar vooral door muziekliefhebbers. Nummers uit je eigen .mp3- of .mp4-bibliotheek en ook muziek en video’s via Deezer, YouTube, of Soundcloud zet je direct om in akkoorden.” Technisch betekent het dat Chordify akkoorden afleidt uit het audiosignaal en ze op de juiste maat weergeeft in een eenvoudige player. Praktisch maakt Chordify muziek meespelen leuker en eenvoudiger.”
Zeezout Batterij
Zeezout Batterij is een natuurlijke batterij die zich leent voor stationaire opslag van bijvoorbeeld zonne- of windenergie, of tijdelijke opslag van net-elektriciteit. Bovendien kan de batterij dienstdoen als oplaadpaal voor elektrische auto’s. De batterij wordt gemaakt van goedkope materialen zoals koolstof, zeezout en andere mineralen. Marnix ten Kortenaar: “Je kunt ‘m tot zevenduizend keer opladen en ontladen zonder dat er capaciteit verloren gaat. Een eigenschap die ontbreekt bij andere batterijtypen, zoals de veelgebruikte loodzuurbatterij. Met Zeezout Batterij kan een gemiddeld huishouden alle energie die is opgewekt, opslaan voor nog enkele tientallen euro’s per maand.”
Bomberbot
De statistiek is onverbiddelijk: het duurt nog maar een paar jaar voordat onlinevideogaming tv-kijken inhaalt als voornaamste tijdbesteding van kinderen. Bomberbot stoomt kinderen alvast klaar. De serious game daagt kinderen uit om op een eenvoudige en visuele manier computersystemen te begrijpen, en leert ze programmeren. Christian Bello: “Spelers ontwerpen hun eigen robot, en geven deze een naam. De robot kan zich ontwikkelen tot een grotere en geavanceerdere robot, naarmate je meer speelt en verder in het spel komt. Je bestuurt de robot met een eenvoudige visuele geprogrammeerde taal in plaats van een cursor, controller of joystick. Bomberbot laat kinderen zien dat programmeren meer is dan saaie codes.”
Whisstone
Na luchtvervuiling is geluidsoverlast het grootste milieuprobleem dat wegverkeer met zich meebrengt. Hoge schermen langs of stil asfalt op het wegdek zijn al jaren gemeengoed, ondanks de nadrukkelijke nadelen. De Whisstone is een betonnen blok met diepe groeven, waarvan direct naast de weg een strook wordt aangelegd, op gelijke hoogte met het wegoppervlak. De geluidsgolven trillen horizontaal het blok in. Maar de groeven zijn zo gericht dat ze het geluid in een steile hoek de lucht in sturen. Eric de Vries: ‘Net als water kiest geluid de weg van de minste weerstand. Dat is in dit geval recht omhoog. Het resoneert de ruimte in.” Whisstone kan zo ook toegepast worden op treinverkeer.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!