Daar sta je dan. De dag die moest komen is schijnbaar toch eindelijk daar. Via YouTube en Facebook komt de hele wereld te weten dat je zwanger bent. Of zou zijn. Waar is die adonis toch gebleven die je in dit paradijs op je laatste avond tegenkwam? De vader van je nog ongeboren kind, wiens de naam je ook al ontschoten is. De naam van het paradijs wist je heel duidelijk nog wel. Terwijl ik dit schrijf heb ik geen idee meer wat die naam was,.. ja,.. toch,.. ‘iets met een M’. De buzz op social media over jouw actie neemt magische proporties aan.
Het is een oude marketingtruc. De foptruc. Veel geprobeerd en ook veel gefaald. Tenminste, dat ligt er aan hoe je de actie beoordeelt natuurlijk. De verschillende meningen over de laatste actie schieten nu als paddestoelen de grond uit. Vele marketing & PR-goeroes zullen succes claimen omdat zichtbaarheid en bereik van dergelijke acties vaak extreem hoog waren. In het geval van ‘het zwangere meisje op paradijselijk strand’ betrapte ik mijzelf er op dat ik zeker geen onderdeel wilde zijn van de succesmotor. Ik wilde (en moest) me inhouden het niet actief te delen op social media. Dit gunde ik geen succes. Maar okay, een mailtje intern rondsturen met een linkje naar het filmpje, dat kon nog.
Argh! Door dat mailtje krijgen ze natuurlijk meer views op de oh zo virale video. Heb ik daar maar weer mooi aan bijgedragen. Eerste missie niet geslaagd. Laat ik dan in ieder geval mezelf proberen in te houden om te gaan googlen op die naam van Het Paradijs. Wat kan het mij schelen waar dat is en wat je er kan doen? Ongetwijfeld zit er ergens op de wereld een marketeer zijn Google Analytics continu te scrapen om te zien of sitetraffic op die paradijselijke site van deze bestemming sky high gaat.
Effectbejag
Wat me vooral tegenstaat aan dergelijke acties is dat het effectbejag boven inhoud gaat. Iedereen kan zich de onthulling van Hans Klok en zijn nieuwe truc nog wel herinneren. Ook hij was schijnzwanger van een nieuwe act. Hans had geen nieuwe truc, maar een nieuwe truck (Scania waarschijnlijk). RTL Boulevard boos en (mede daardoor) werd het geheel ongetwijfeld als succesvol bestempeld. Maar wie heeft uiteindelijk die truck echt gezien, laat staan aangeschaft? En werd de juiste doelgroep hier wel bereikt met het juiste sentiment? Het is vaak een opmaat naar teleurstelling. Immers, ook in het recente voorbeeld werd er helaas geen baby geboren in het paradijs.
Overigens is, met het schrijven van deze bijdrage, vrijwel mijn gehele missie mislukt. Meer aandacht voor de actie en ongetwijfeld meer views en kliks voor de video’s van de actie en de paradijselijke site. Ik heb het toch maar even gegoogled. Het heet daar Moolooba Beach. Mission Impossible.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!