Amsterdamse politieagenten hebben na de liquidatie aan de Rijnstraat van afgelopen dinsdagavond omstanders gesommeerd foto’s van hun telefoons te verwijderen. Ze zagen erop toe dat dit ook daadwerkelijk gebeurde. Een persoon werd zelfs verplicht het telefoonnummer te geven van iemand naar wie hij de foto's met Whatsapp had gestuurd.
Het is de politie niet toegestaan films of foto’s te wissen. Alleen de Officier van Justitie, de rechter-commissaris of een rechter zijn bevoegd om foto's of films te laten verwijderen, blijkt ook uit deze correspondentie. Uit de getuigenis van in ieder geval twee personen komt naar voren dat de agenten zich hier niet aan hebben gehouden.
Laten zien
De eerste man die hiervan melding doet is de journalist Ruben Munsterman. Hij zag toen hij die avond terugkwam dat het gebied rond zijn huis was afgezet met lint. Hij maakte bij zijn huis foto’s van het plaats delict en stond iets binnen de buitenste afzetting, onder meer met iemand die wachtte op zijn vriendin die nog in café River Side moest blijven.
Munsterman, die zich niet als journalist bekend maakte, werd door twee agenten aangesproken en verteld dat hij geen foto’s mocht maken van een plaats delict, onder meer in verband met privacy-overwegingen.
Hij werd gesommeerd de foto’s van zijn toestel te verwijderen en de agenten wilden zien hij alle foto’s van het plaatst delict ook daadwerkelijk van zijn toestel wiste. Ook werd hij dus verplicht het telefoonnummer te geven van iemand naar wie hij de foto's op Whatsapp had gestuurd.
Munsterman koos eieren voor zijn geld, omdat hij het risico niet wilde lopen naar het bureau mee te moeten. Bovendien waren de foto’s al via sociale media naar buiten gestuurd.
Geïntimideerd
Een soortgelijk verhaal is te horen van pr-consultant Arjan Drost. Ook hij maakte foto’s nadat hij doorhad dat er iets gebeurd moest zijn bij de Rijnstraat. Toen hij een foto maakte ‘twee meter binnen het buitenste lint’ werd hem verzocht een paar stappen naar achteren te doen, en om alle foto’s die hij geschoten had van zijn telefoon te verwijderen. De agent wilde dit ook zien gebeuren.
Drost weigerde dit, ondanks dat hij zich erg geïntimideerd voelde door het verzoek, en vertelde de agent dat die geen recht had hem om verwijdering te vragen. Het wissen zou ook weinig zin hebben gehad, want de foto’s die hij rondtweette werden intussen door Geenstijl en RTL gepubliceerd.
De politie Amsterdam gaat nog niet op de aantijgingen in. Volgens een woordvoerder wil ze eerst de betrokken agenten spreken voordat ze met een reactie komt.
Foto: opname van Arjan Drost, waarvan de politie wilde dat deze gewist zou worden.