Op 15 mei zijn de Vodafone Foundation en Waag Society gestart met Mobiles for Good: een zoektocht naar de drie beste mobiele ideeën die gezondheidszorg en welzijn verbeteren. De winnaars krijgen elk 40.000 euro, kantoorruimte in Amsterdam en professionele begeleiding vanuit Vodafone om hun concept versneld op de markt te brengen. Vóór de sluiting van de inschrijving op 31 augustus kunnen deelnemers hun ideeën voor gouden tips nog voorleggen aan experts, in drie workshops. Meer over de achtergrond, de wedstrijd en de juryleden lees je op www.mobilesforgood.nl.
Trend 2010: My health in control
In 2010 signaleert Accenture ‘My health in control’ als trend. We zien voorbeelden als de Vakantie EHBO Gids, praktische informatie voor reizigers met medische problemen, Sensemedic – het pillendoosje dat het medicijngebruik van patiënten controleert – en Virtuagym, dat via trainingsschema’s en voedingsadvies helpt om af te vallen. De nadruk ligt vooral op mobile health: de verzamelnaam voor zorgdiensten en informatie via een mobiel apparaat. Mobiles for Good bewijst dat de populariteit van m-health onverminderd groot is.
Trend 2011: Healthy technology
In 2011 zien we dit breder worden, met meer m-healthconcepten zoals de Vliegangst-app, die mensen met milde tot matige vliegangst gerust stelt met feiten, tips en uitleg, de Vader In Spé-app, die aanstaande vaders iedere week updatet over moeder en kind, en de HagaZiekenhuis-app waarmee patiënten afspraken in het ziekenhuis kunnen voorbereiden.
E-health in opmars
Binnen de trend ‘Healthy technology’ is naast m-health e-health in opmars. Onder e-health vallen ict-toepassingen die ten dienste staan van de gezondheidszorg. Een voorbeeld is Tele-IC van het OLVG in Amsterdam. Het concept biedt de expertise van een medisch specialist aan op intensivecare-afdelingen waar zo iemand afwezig is. Via geluid- en beeldverbinding, gecombineerd met elektronische statusvoering, biedt Tele-IC patiënten de specialistische zorg die ze nodig hebben.
3 × 40.000 euro
Mobiles for Good looft de prijzen van elk 40.000 euro uit in drie categorieën: ‘healthy ageing’, ‘self management’ en ‘smart accessibility’.
Healthy ageing
Dit zijn toepassingen die ouderen ondersteunen met preventie van ziektes, omgaan met chronische ziekten en verlenen van zorg. Zo kunnen zij langer zelfstandig thuis leven. Denk aan tablets met software waarmee ouderen contact houden met familieleden, verzorgers en artsen. Zij kunnen bovendien op afstand herinneringen instellen voor medicijngebruik en kijken of er beweging in de woning van de oudere is.Self management
Dit gaat over de eigen gezondheidstoestand meten en zelfstandig met gezondheid en ziekte omgaan. Patiënten hoeven minder vaak een arts te bezoeken of in een ziekenhuis te verblijven. Zo kunnen zij langer thuis wonen en bijvoorbeeld zelf hun hartritme of suikerspiegel in de gaten houden. Als het nodig is, kan een arts direct meekijken. Zulke toepassingen verhogen de zelfredzaamheid van de patiënt. Daarnaast zorgt het voor meer efficiency bij ziekenhuizen en zorginstellingen.Smart accessibility
Nederland telt ruim 650.000 mensen die vanwege beperkingen moeilijk gebruik kunnen maken van mobiele technologie. Voor deze groep kunnen speciale toepassingen worden ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan teksten uitspreken voor blinden, een tolkdienst voor doven, of een app die aangeeft welke publieke gelegenheden rolstoelvriendelijk zijn
.
Extra aandacht voor toegepaste innovatie
Alle voorbeelden die ik beschreef kunnen we scharen onder de noemer ‘toegepaste innovatie’. Een nieuwe dienst, proces of nieuw product dat snel op een eenvoudige manier door een groot aantal mensen gebruikt wordt, en waarde toevoegt voor de klanten van een organisatie. Toegepaste innovatie is een zeer belangrijke aanjager van de economie. Gezien deze ontwikkeling schenken we tijdens de Accenture Innovation Awards van dit jaar extra aandacht aan toegepaste innovatie. Veel toegepaste innovaties komen in de vorm van producten of processen die bijdragen aan een beter milieu. Daarom reiken we een extra award uit: de Groene Tulp.
De Groene Tulp
2012 is het eerste jaar waarin, naast Blauwe Tulpen en Publieksprijzen in vijf sectoren, de Groene Tulp wordt uitgereikt. Deze award is voor het concept dat van alle inschrijvingen voor de Accenture Innovation Awards de grootste bijdrage levert aan duurzame innovatie. Kanshebbers zijn producten, diensten of processen die het gebruik van natuurlijke hulpbronnen optimaliseren en rekening houden met de impact op milieu en maatschappij. Tijdens het invullen van het inschrijfformulier kun je aangeven of je concept in aanmerking komt voor de Groene Tulp. Je kansen voor de Publieksprijs en Blauwe Tulp blijven even groot.
Heb of ken jij een concept dat mobiele technologie inzet om gezondheidszorg te verbeteren of dat een bijdrage levert aan een duurzame omgeving? Meld het dan aan voor de Mobiles for Good Challenge of de Groene Tulp.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!