Het jaar 2020 voelde als een eindeloze, donkere tunnel die steeds een stukje langer werd. Verwachtingsvol richtten we daarom al onze hoop op 2021; Een nieuwe president, een nieuw vaccin, een toekomst zonder corona, of eentje die corona-light was. Alles beter dan de teleurstelling die 2020 was.
Onze verwachtingen naar iets nieuws werden meteen in week één beloond toen we live getuige waren van wat veel weg had van een revolutie. Het waren beelden die trouwe nieuwskijkers niet vreemd waren. Alleen speelde het zich dit keer niet af in het voor ons zo vertrouwde decor van de onstabiele, door dictators in de greep gehouden naties, maar in de hoofdstad van de Verenigde Staten. De revolutie bleef uit. De democratie bleef onaangetast en ook de rechterlijke macht hield zich staande. Dat bleek al toen de ene na de andere bestormer van het Capitool, dankzij de vele video’s die deze dag en hun identiteit haarscherp in beeld brachten, uit bed gelicht en opgepakt werd.
Capitoolbestormers
Er stonden dit jaar wel meer mensen voor de rechter. Deze verdachten lieten zich allemaal zonder enige gêne door omstanders met een smartphone filmen toen zij ongestoord hun misdaad pleegden. Ze waren er kennelijk van overtuigd dat ze ermee weg zouden komen. Maar in 2021 liep het allemaal anders: voor de bestormers van het Capitool, de vader en zoon die op klaarlichte dag Ahmaud Arbery doodschoten en de agent die ongehinderd George Floyd van het leven beroofde.
En toen waren er ineens die twee vrouwen die de focus van de televisiecamera’s opeisten, de toetsenborden op nieuwsredacties warm hielden en een dankbaar gespreksonderwerp werden zonder dat we ons op politiek glad ijs hoefden begeven. Ghislaine Maxwell en Elizabeth Holmes. Ghislaine ronselde, volgens getuigenverklaringen, jarenlang minderjarige meisjes als prooi voor haar vriend Jeffrey Epstein en diens vrienden die vanuit Hollywood, D.C en zelfs het Brits Koningshuis bezoekjes brachten aan Jeffrey’s privé-eiland.
Elizabeth zou met haar zelfbedachte apparaat het afnemen en testen van bloed voor miljoenen mensen makkelijker en goedkoper maken. Ze vond meer dan genoeg investeerders die haar verhaal geloofden. Elizabeth werd ‘s werelds jongste self-made miljardair en werd, mede dankzij haar kledingstijl, zwarte coltrui, zelfs de eervolle titel ‘de nieuwe Steve Jobs’ toegekend. Alleen, haar baanbrekende uitvinding bleek dat beloofde wonder resultaat helemaal niet te kunnen leveren…
Gretig omarmd
Twee vermogende vrouwen, allebei hoofdrolspelers in een zogenaamde high profile zaak wegens misdaden waar in het verleden vooral mannen zich schuldig aan maakten. ‘Emancipatie voltooid’, ging er even door mijn hoofd. Een totaal misplaatste constatering natuurlijk. Maar in deze tijden worden positieve gedachten door mij logischerwijs extra gretig omarmd.
Het ontkennen van hun schuld is wat beide dames met de mannen die hen voorgingen dit jaar, ook overeen hebben. In de media en ook bij de koffieautomaat zijn de opiniemakers meestal een andere mening toegedaan. Maar net als op 6 januari houden beide zaken de gemoederen bezig. De vraag is alleen of we het jaar na het oordeel van de jury’s net zo explosief gaan afsluiten als we begonnen.