Actie voor behoud koopzondagen

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Consumenten moeten ook op zondag kunnen consumeren, vinden winkeliers verenigd in de en MKB-Nederland samen met de VVD en de gemeenten.

Zij houden daarom een actie voor het behoud van de koopzondag.

Dat heeft de VVD vandaag bekendgemaakt. 'Ik vind dat iedereen de vrijheid moet hebben zelf te bepalen wanneer hij boodschappen doet', zegt VVD-leider Mark Rutte tegen het ANP.

Het kabinet wil het aantal koopzondagen aan banden leggen. Gemeenten zullen straks minder gebruik kunnen maken van een 'toerismebepaling', waarmee ze meer dan twaalf koopzondagen per jaar mogen houden. Het is de bedoeling dat de maatregel in 2009 ingaat.

Van de 443 gemeenten zetten 157 de bepaling in. Het kabinet heeft de indruk dat zij oneigenlijk gebruik van de regeling maken en dat de gemeenten te gemakkelijk zeggen dat het om toeristisch gebied gaat.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Consumentenbond hekelen de aangekondigde aanscherping en vinden dat dorpen en steden zelf moeten kunnen bepalen hoeveel koopzondagen er zijn.

Volgens de Raad Nederlandse Detailhandel behalen winkeliers op een koopzondag 20 procent van hun weekomzet. In het gehele weekeinde wordt doorgaans 40 tot 50 procent van de weekomzet gehaald.

MKB-Nederland, de grootste werkgeversvereniging voor het midden- en kleinbedrijf, steunt het initiatief van de VVD en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), maar is ook bezorgd om de gevolgen voor de kleine winkelier.

In de Telegraaf: 'Voor de kleine winkels is het helemaal geen haalbare kaart om elke zondag open te zijn. Met als gevolg dat in grote delen in de winkelstraat de rolluiken naar beneden gaan en jongeren er tegenaan staan te hangen. Dat is toch ook niet de bedoeling van een leuk dagje winkelen?', stelt Eus Peters, beleidssecretaris van de MKBWinkelraad.

'Kleine en grote ondernemers moeten samen een mooie dag aan de consument aanbieden. De kleine zelfstandige zal op deze manier alleen maar een groter deel van zijn omzet zien weglekken naar de grote ketens', aldus Peters.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie