Premium

Zo moeten uitgevers en adverteerders samenkomen in nieuw premium videonetwerk

Glomex zet in Nederland een coöperatieve marktplaats op en wil daarmee concurreren met Facebook en Google.

De strijd om op de digitale reclamemarkt marktaandeel terug te winnen op Google en Facebook, is in volle hevigheid ontbrand. Internationaal zetten partijen als Murdochs News Corp en Hearst reclameplatforms op, lokaal wil Talpa Network daar een rol in spelen en al eerder - afgelopen zomer – was de start van SNDC8. 

Dit initiatief van Ruud Wanck (ex-GroupM) en het Duitse mediaconcern ProsiebenSat.1 met als doel de grote traditionele mediaspelers van Europa (denk aan ProSiebenSat.1 zelf, omroepen als de Britse BBC, het Franse TF1 en het Italiaanse Mediaset, maar ook commerciële zenders), uitgevers en contenteigenaren (producenten) een plek te geven in de internationale digitale economie. Wanck zet SNDC8 nu samen met Arno Otto (ex-RTL) verder op in Europa. SNDC8 moet een coöperatief model worden, waarbij contenteigenaren, broadcasters en publishers medeaandeelhouder kunnen worden. 

In de Benelux wil SNDC8-onderdeel Glomex mediapartijen en contentmakers bij elkaar brengen in een platform gericht op premium videocontent in combinatie met data. Geert Hoogeveen (ook ex-GroupM) werd onlangs aangetrokken om Glomex in Nederland neer te zetten. 

Hoe gaat Glomex die contentpartijen, broadcasters en uitgevers aan elkaar verbinden? Het komt erop neer dat nu nog veel partijen individueel vergelijkbare, lokale digitale initiatieven ontwikkelen. De aanloopkosten zijn daarbij hoog en de schaalvoordelen beperkt. Ondertussen gaan de grote Amerikaanse partijen - en straks waarschijnlijk ook de Chinezen - er met de digitale omzet vandoor. 

Lagere inkomsten bij Facebook en Google
Feit: als je je content bij Google en Facebook plaatst, zijn je inkomsten stukken lager, je geeft veel weg en krijgt er weinig voor terug. Glomex biedt daarom een marktplaats voor lokale content, contentdistributie en videopartijen, waarbij ze elkaar kunnen versterken. Hoogeveen: ‘Men holt nu achter de online kijker aan. De voorraad is honderd terwijl de vraag tweehonderd is. Er zijn aan de ene kant best veel uitgevers die helemaal geen videocontent hebben en aan de andere kant contentpartijen die zelf niet de distributiemogelijkheden hebben om hun content naar de uitgever te brengen. Dat is technisch complex en duur.’

 

'Contentpartijen, broadcasters en uitgevers hollen nu achter de online kijker aan. De voorraad is honderd terwijl de vraag tweehonderd is'

 

Bij Glomex kan een contenteigenaar zijn video’s plaatsen, die uitgevers vervolgens kunnen gebruiken. Zo krijgen uitgevers en broadcasters de mogelijkheid hun voorraad te vergroten met content van andere partijen. Daarmee concurreren ze dus in feite niet meer met elkaar, maar werken ze samen. Glomex verzorgt daaromheen de advertentieverkoop.

Risicovrij model
Hoogeveen zegt dat het model risicovrij is. ‘Het kost contentpartijen helemaal niets, want de content is al betaald en geproduceerd. Er zijn geen aanloopkosten en het blijft hun eigendom. Zij kunnen het nog eens te gelde maken. Ook klassiek materiaal. Uitgevers vergroten hun videovoorraad en voor de adverteerder hebben we een premium videonetwerk. Er staat materiaal in van uitgevers die ze kennen én ze weten wie er kijken, dankzij de data die we kunnen verzamelen. Dus het is volledig brandsafe. Voor mediabureaus ontstaat er een videonetwerk waarmee ze een groter aanbod hebben richting hun klanten.’ 

Tekst loopt door onder de foto


Geert Hoogeveen

Als kijker heb je gratis toegang tot de content en krijgt daar advertenties bij. Vervolgens worden de inkomsten gelijk verdeeld onder uitgevers en contenteigenaren. ‘Het is volledig transparant,’ belooft Hoogeveen. 

Voor uitgevers is de videospeler volledig in te richten in de stijl van het eigen platform. ‘Het systeem is plug and play’, zegt Hoogeveen. Ook is het gecureerd. Dus als je een publisher bent die alleen voetbalcontent wil tonen, dan kun je dat ook makkelijk terugvinden in de database. ‘Je pakt dus uit de bak wat je nodig hebt.’

Triple A materiaal
Wel goed om nog te benadrukken: de videocontent op het Glomex-platform is geen user-generated content als kattenfilmpjes, maar ‘triple A’ materiaal. Denk aan BBC-series of nieuws, short en long format.

Glomex spreekt momenteel met zowel Nederlandse uitgevers, contenteigenaren en adverteerders (mediabureaus). ‘Ter voorkoming van een kip-ei-situatie praten we eerst met de contenteigenaren.’ Namen van bedrijven die mee gaan doen mag Hoogeveen nog niet noemen. 

 

 

In theorie zou een item van het NOS Journaal straks op een ander nieuwskanaal te zien kunnen zijn 

 


Alternatief voor traditionele tv
In feite ontstaat er met Glomex een nieuw online videoplatform waarbij alles draait om kwalitatieve content en samenwerking. In theorie zou het dus zo kunnen zijn dat een item van het NOS Journaal straks op een ander nieuwskanaal te zien is. Eerder gaf Ruud Wanck al aan Glomex te zien als alternatief voor traditionele tv (advertising), waar in Nederland nog altijd bijna 1 miljard euro in omgaat.

De aftrap van Glomex valt volgens Hoogeveen mooi samen met de uitspraken van John de Mol eind november over de macht van Google en Facebook. ‘Dat is nationaal nieuws geworden. De enige weg is lokale samenwerking.’


Lees ook: Niels Baas, ceo NLZIET: ‘Tv-zenders moeten over eigen schaduw durven stappen’ over de noodzaak van samenwerking voor tv-partijen

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie