Kinderen uit groep 8 grijpen ‘Wereld Niet Roken Dag’ aan om de tabaksindustrie aan te spreken op hun beleid. Tabaksfabrikanten beweren op hun websites en in publicaties dat zij niet willen dat kinderen beginnen met roken. Maar in de praktijk is dit anders. Ze voegen allerlei smaken toe aan sigaretten die juist kinderen lekker vinden en stoppen ze in pakjes die kinderen leuk vinden. Stichting Rookpreventie Jeugd en ruim 25.000 kinderen uit groep 8 vinden dat ze daar mee moeten stoppen en komen in opstand.
Om de tabaksindustrie te helpen met het bereiken van haar eigen doelstelling, gingen vijf kinderen naar de grootste sigarettenfabriek ter wereld: die van Philip Morris in Bergen op Zoom. Het bezoek werd vastgelegd op film:
Ideeën van kinderen niet serieus genomen
Bij Phillip Morris presenteerden de jongeren een onaantrekkelijke verpakking en een smaak die zij niet lekker vinden, want wie weet dat beter dan de kinderen zelf? Daarna gingen ze in discussie met een communicatiemanager van de fabriek. Ze zouden wat met de ideeën van de kinderen doen suggereerde hij, maar hij stuurde ze uiteindelijk met een kluitje in het riet. 'Wij moeten zorgen dat we ons netjes aan de regels houden. Wij kunnen als bedrijf niet heel de wereld besturen. Voorlopig zijn er nog heel veel mensen die plezier hebben van het roken…'
Rookalarm
De film maakt deel uit van het initiatief Rookalarm van Stichting Rookpreventie Jeugd. Het uitgangspunt van Rookalarm is dat kinderen de felste tegenstanders van roken zijn. Alle kinderen in groep 8 weten zeker dat ze nooit willen roken. Toch rookt een derde van hen binnen vijf jaar wel. Het doel is zorgen dat groep 8’ers nooit met roken gaan beginnen. Want wie nooit begint, hoeft ook nooit te stoppen. Ieder jaar beginnen 80.000 tot 100.000 kinderen wereldwijd met roken. Onderzoek laat zien dat wanneer je tot je vijfentwintigste niet rookt, de kans minder dan 1% is dat je dit ooit nog gaat doen.
Sinds de lancering van het initiatief op 3 april 2013 werden al meer dan 25.000 kinderen lid van de Rookalarm Hyves. Ook de ouders kunnen helpen. Op de site rookalarm.nl kunnen zij, al dan niet anoniem, een petitie ondertekenen om aan te dringen op beleidsverandering.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!