Er is weer een nieuw, ingenieus geautomatiseerd media buying-systeem opgestaan. Gedreven door kunstmatige intelligentie. Zijn naam: Albert. Vast niet vernoemd naar Albert Verlinde, die redt het prima met zijn eigen menselijke intellect. Albert is een systeem dat volgens oprichter Or Shani zijn algoritmes flink heeft opgevoerd.
Wat het precies is legt Or Shani niet helemaal uit. Wel dat bovenop machine learning en voorspellende algoritmes in Albert ook elementen als spraakherkenning en custom-build algoritmes zijn ingebracht.
Algoritmes zijn rare dingen. Zo worden in de hedendaagse programmatic biedsystemen dezelfde algoritmes gebruikt als in de drones van het Amerikaanse leger. In media worden gedragspatronen gevolgd en herkend en wordt er besloten te bieden of niet.
Dezelfde algoritmes zorgen in de drones voor herkenning van looppatronen van mogelijke terroristenmannetjes in de woestijn. En besluiten dan om te schieten of niet.
Ook Albert is uit op eliminatie. Want Albert, legt Or Shani uit, zorgt voor opruiming van digitale mediabuyers en –planners. En dat is ook goed. Want de hoeveelheid beschikbare contacten en keuzen in de digitale wereld is voor mensen ook niet meer te overzien.
En al helemaal niet voor marketeers, die door Or Shani veelvuldig worden aangehaald. Prima dat marketingbedrijven digitale specialisten in huis halen, maar hun kerncompetentie blijft toch bankieren, bier brouwen of worsten maken. Dus kunnen mediabureaus hen helpen als een extended workforce om de juiste omstandigheden te creëren.
En een Albert kan daarbij van nut zijn. Of een Steve, Bill of Mark. Misschien sleutelt er nu wel iemand aan een Teun die allesvernietigend is. Deze systemen kunnen helpen en zijn dan ook onderdeel van menig bureau. Het is geautomatiseerde tech.
Door de efficiency die dit oplevert kunnen mediabureaus weer specialisten inzetten op zaken die nog niet geautomatiseerd kunnen worden. Strategie, boodschap en creatie. Daar moet Albert nog even op kauwen. Alberts zijn voornamelijk performance gericht. Merk-kpi’s zoals merkvoorkeur zijn nog lastig voor Albert te achterhalen.
Of zoals Albert Einstein zelf al zei: ‘Alles wat kan worden geteld, telt niet noodzakelijkerwijs; alles wat telt kan niet noodzakelijkerwijs worden geteld.’