Premium

TikTok heeft 6 miljoen actieve Nederlandse gebruikers

Eind 2023 waren dat er 5,8 miljoen, blijkt uit cijfers die TikTok heeft vrijgegeven om te voldoen aan Europese wetgeving.

Zes miljoen Nederlanders maken minimaal één keer per maand gebruik van TikTok. Dat zijn er 200 duizend meer dan eind 2023, blijkt uit cijfers die TikTok zelf heeft vrijgegeven om te voldoen aan Europese wetgeving. Ook in andere Europese landen weet het socialmediaplatform door te groeien.

Groei in gebruikers

TikTok deelt de cijfers (hier te downloaden via een zip-bestand) om te voldoen aan de Europese DSA-wetgeving. De nieuwste cijfers slaan op de periode januari 2024 tot juli 2024 en geven marketeers een mooi en officieel inkijkje in hoe TikTok het doet in de Europese Unie. Om met Nederland te beginnen: hier groeit TikTok door. Waar het platform eind 2023 circa 5,8 miljoen maandelijks actieve gebruikers had, zijn dat er nu 6 miljoen.

TikTok is in Europa het grootst in Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje, waar per land meer dan 20 miljoen mensen de app gebruiken. In België heeft TikTok inmiddels 3,8 miljoen gebruikers. Eind 2023 waren dat er 3,6 miljoen. Net als in Nederland is het aantal Belgische TikTok-gebruikers sindsdien dus met 200 duizend toegenomen.

In de hele Europese Unie is het aantal TikTok-gebruikers tussen december 2023 en juli 2024 gestegen met 8 miljoen. In totaal heeft het socialmediaplatform nu 150,5 miljoen maandelijks actieve gebruikers in de EU. Dat zijn er bijna evenveel als in de Verenigde Staten (170 miljoen). Wereldwijd heeft TikTok meer dan 1 miljard actieve gebruikers.

Nederlandse moderatoren ontslagen

Het rapport maakt ook inzichtelijk hoe vaak en waarom overheden TikTok vragen om content te verwijderen of informatie over de (maker van de) content te delen. De Nederlandse overheid vroeg TikTok tussen januari en juni 88 keer om informatie rondom 'illegale content', waarvan 80 keer vanwege 'national security terrorism'. De Nederlandse overheid gebruikt die categorie vaker dan veel andere Europese landen, maar minder vaak dan Spanje, (220 keer), Duitsland (611 keer) en Frankrijk (2624 keer).

TikTok heeft in de eerste helft van dit jaar weinig Nederlandse overheidsverzoeken gekregen om content te verwijderen. Acht keer om precies te zijn, onder andere vanwege bedreigingen en terroristische motieven. 

In het rapport is ook te lezen dat TikTok in juni 160 medewerkers in dienst had om Nederlandstalige content te modereren. Daarna volgde boeiend nieuws, want in september bevestigde het bedrijf dat het 300 moderatoren in Amsterdam ontslagen heeft. Het modereren van Nederlandstalige video's gebeurt nu elders in de wereld, en vermoedelijk meer met behulp van artificiële intelligentie (AI). Het volgende transparantierapport van TikTok zal duidelijk maken hoe het bedrijf zijn Nederlandstalige moderatie nu regelt.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie