Premium

Google: deze zoekopdrachten waren trending in 2022

De zoekreus deelt de meest trending zoekopdrachten van het afgelopen jaar in uiteenlopende categorieën.

De energiecrisis was populair op Google dit jaar
Afbeelding: Shutterstock

Nederlanders zochten dit jaar veel vaker naar zaken rondom de energiecrisis, streamingsdiensten en sterren die beschuldigd worden van grensoverschrijdend gedrag. Deze en nog veel meer zoekopdrachten waren dit jaar trending, meldt Google. Trending zoekopdrachten staan níet gelijk aan de meest gezochte zoekopdrachten, benadrukt Google. 

Zoeken naar bn'ers met grensoverschrijdend gedrag

Andere algemene trending zoekopdrachten dit jaar zijn Testen voor Toegang, Jeffrey Dahmer, Queen Elizabeth, HBO Max en Quarantaineregels. 

Natuurlijk is er dit jaar ook veel gezocht naar bekende(re) Nederlanders. Trending zijn - niet alleen algemeen maar ook hier - Jeroen Rietbergen en Ali B, allebei dit jaar beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Ook trending waren Lil' Kleine, Linda de Mol, Breghje Kommers, Glennis Grace, Tahmina Akefi, Marc Overmars, Johan Derksen en Matthijs van Nieuwkerk. Ook een aantal van deze bn'ers kwam dit jaar in opspraak door een vorm van grensoverschrijdend gedrag. 

Gossip wint van Poetin

In de categorie buitenlandse 'sterren' valt op dat Johnny Depp en Amber Heard erg trending waren. De twee vochten dit jaar een sappige rechtszaak uit, die uitgebreid in de (showbizz)media behandeld is. Vladimir Poetin moet het met een derde plek doen. 

Oude bekenden duiken op

Google deelt ook een lijstje genaamd 'Top Trending Muziek.' In die lijst staan namen die ook in andere trending-categorieën opduiken. Denk aan Jeroen Rietbergen, Ali B, Lil' Kleine en Glennis Grace. Minder controversiële namen zijn Mika, S10 en Nienke Wijnhoven. 

Fictie en Boos

De top van trending tv-programma's, series en films bestaat onder andere uit Boosen The Voice, programma's die in Nederland niet meer los van elkaar gezien kunnen worden nadat Tim Hofmans programma dit jaar misstanden bij The Voice aankaartte. 

Mensen zochten via Google dit jaar ook veel vaker naar Over Mijn Lijk, Stranger Things, Kamp van Koningsbrugge en Don't Look Up. Ook de HBO Max-serie House of the Dragon en Boer Zoekt Vrouw waren populair. 

Noppert wint aan populariteit

2022 is het ook het jaar van Andries Noppert, de nogal onbekende doelman die tot zijn eigen verbazing eerste keeper is geworden in Oranje. Op het WK voetbal in Qatar speelt Noppert beter dan velen verwacht hadden.

De interesse in Noppert blijkt ook uit Google's statistieken. Noppert staat hoog in het rijtje van trending sporters. Hij krijgt gezelschap van onder meer tennislegende Rafael Nadal, schaatser Jutta Leerdam en Marc Overmars; de oud-Ajax-directeur die in het geheim jarenlang vrouwen lastiggevallen heeft.

Energiecrisis goed zichtbaar

De impact van de energiecrisis is ook duidelijk zichtbaar in Google's duurzaamheid en milieulijstje. Zoekopdrachten als de energietoeslag, een energieplafond, een elektrische kachel, een infraroodpaneel en de gasprijs zijn dit jaar veel vaker ingetypt dan vorig jaar. Dat zal vooral komen door de oorlog die Rusland in februari startte tegen Oekraïne, met alle gevolgen voor de energiemarkt van dien. 

Andere populaire termen dit jaar zijn klimaatverandering, boerenprotest en de stormen Corrie, Franklin en Eunice. 

NFT en iPhones in trek

Op technologiegebied zijn dit jaar de vorige generatie iPhone (de iPhone 13) en de nieuwste generatie (iPhone 14) erg in trek. Ook nieuwe software (iOS 16) en games (Fifa 23 en Elden Ring) zijn vaker gezocht dan het jaar ervoor. Logisch, want toen bestond de software/game nog niet. 

Nieuw in Google's trendinglijst is NFT, oftewel een Non-Fungible Token. Zo'n NFT is het digitale bewijs dat je eigenaar bent van een virtueel object zoals een kunstwerk, Nike-schoen of een tweet. 

Koningin voert de lijst aan

Ook in 2022 zijn er de nodige bekende personen overleden. Voor velen, ook in Nederland, zal Queen Elizabeth de meest bekende zijn. Zij staat dan ook niet verassend bovenaan Google's trending-lijst met overleden personen. Op twee staat weerman Piet Paulusma. Ook Aaron Carter, Jan Rot, Bob Saget en andere sterren zijn vaak gezocht. 

'Wat is?'

Traditiegetrouw zochten Nederlanders dit jaar ook weer naar onderwerpen die vorig jaar minder populair waren. Een link met de oorlog in Oekraïne is snel gemaakt. Zo vroegen we Google in de afgelopen maanden veel vaker naar de Navo en naar een oligarch. De coronapandemie uitte zich in de populaire zoekopdracht 'wat is 2G?' en de vreemde afkorting NFT riep ook de nodige vragen op. 'Wat is een NFT?' is één van de trending zoekopdrachten dit jaar. 

We zochten ook vaker naar de definitie van een klaphamer, de Nations League, stikstof en - jazeker - Pinksteren. 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie