Overslaan en naar de inhoud gaan

Sponsorwerving sportbonden moet professioneler

Sportbonden in Nederland zijn voor 20 tot 40 procent afhankelijk van inkomsten uit sponsoring. In het werven van geldschieters investeren…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De geringe aandacht voor werving is verbazend gezien de zorgwekkende financiële situatie van enkele sportbonden. Het overgrote deel van de sportfederaties zoekt nog naar een hoofdsponsor om bijvoorbeeld de financiering van de topsport rond te krijgen. Volgens Marcel Sturkenboom, directeur NOCNSF Topsport, is het de hoogste tijd dat de sport de sponsoring professioneel aanpakt. ‘Gezien de grote afhankelijkheid van inkomsten uit sponsoring is het zaak dat NOCNSF en de bonden zich als een topsportbedrijf organiseren. De sportieve en financiële risico's zijn te groot geworden. De toekomst van de sport staat onder druk, zeker voor de periode na de Olympische Spelen van 2004.’

related partner content for mobile comes here

Slechts bij enkele sportbonden is de situatie rooskleurig. ‘Hockey, wielrennen, hippische sport en schaatsen hebben een solide hoofdsponsor, maar veel andere bonden moeten het met kleinere contracten doen. Het geld is daarbij vaak niet alleen voor topsport bestemd’, zegt Sturkenboom. Volgens de onderzoekers is er ondanks de economische malaise nog geld zat. Bedrijven geven samen jaarlijks ongeveer een half miljard euro aan sportsponsoring uit. De bonden halen een bedrag tussen de 38 en 41 miljoen euro aan sponsorgelden op. Tussen de sportbonden bestaan echter enorme verschillen. Bonden met een groot ledenaantal en een hoge marketingwaarde halen veel meer inkomsten uit sponsoring binnen. Grote sportbonden (meer dan 100.000 leden) toucheren gemiddeld 1,68 miljoen euro, middelgrote (meer dan 25.000 leden) 300.000 euro en kleine bonden (minder dan 25.000 leden) maar 180.000 euro.

Aantrekkelijke bonden krijgen gemiddeld 1,14 miljoen euro aan sponsoring binnen, terwijl niet aantrekkelijke bonden slechts eentiende van dat bedrag toucheren. Belangrijkste criterium voor sponsors is of ze media-aandacht kunnen krijgen, vooral op de televisie. De kleine bonden zijn voor hen commercieel minder interessant. Bedrijven willen verder liever hun geld steken in evenementen en accommodaties dan in langdurige opleidingstrajecten van toekomstige topsporters.

‘Het is voor ons zaak de deskundigheid bij sportbonden te vergroten. Daarnaast willen we bedrijven op hun verantwoordelijkheid aanspreken’, aldus Sturkenboom. ‘De topsporters vinden hun bijdrage nog wel, maar dat geld wordt vaak weggehaald bij talentontwikkeling. We maken ons serieus zorgen of we de toekomst kunnen waarborgen.’

Bron: ANP

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in