Overslaan en naar de inhoud gaan

Pakhuis de Zwijger organiseert eerbetoon aan meestertypograaf Gerard Unger

De belangrijkste letterontwerper van Nederland overleed op 23 november 2018. Zijn werk wordt geëerd.
Miniatuurvoorbeeld
Gerard Unger
© Foto: Maurice Boyer
Miniatuurvoorbeeld
Gerard Unger
© Foto: Maurice Boyer

Pakhuis de Zwijger, het onafhankelijk platform voor creatie en innovatie in Amsterdam, organiseert op woensdag 23 januari een speciaal programma in de reeks 'Dutch Masters'. Het gaat om een eerbetoon aan de Nederlandse meestertypograaf Gerard Unger, die op 22 januari 77 jaar zou zijn geworden. Unger overleed op 23 november jl.

related partner content for mobile comes here

Pakhuis de Zwijger: ‘Gerard Unger is internationaal bekend dankzij zijn lettertypen, die op allerlei plekken te zien zijn. De Swift, een font dat hij in 1985 ontwierp, was jarenlang de belangrijkste letter in Trouw. De Volkskrant gebruikt vanaf 2006 de door hem ontworpen Capitolium News als hun belangrijkste tekstletter. De Gulliver (1993) was jaren in gebruik bij de Amerikaanse krant USA Today. Letters van Gerard Unger zijn ook terug te vinden op ANWB-bewegwijzering langs wegen in heel Nederland, op de borden in de Amsterdamse metro en in de oude PTT-telefoonboeken. Zijn letters bestaan zelfs in chocoladevorm. Unger werd algemeen gezien als een icoon van de Nederlandse typografie en bracht in september 2018 nog het boek Theory of Type Design uit over zijn vakgebied.’

Heel bijzonder

Dymphie Braun, programmamaker Creatieve Industrie bij Pakhuis de Zwijger: ‘Helaas hebben we Gerard Unger niet in levende lijve te gast gehad in deze serie. Daarom brengen we nu postuum een eerbetoon aan Unger en zijn werk. Dit doen we in samenwerking met collega's, vrienden, zijn uitgever NAI010 en Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Want Unger was een heel bijzonder ontwerper, docent, mentor en persoon, en zijn werk verdient deze aandacht.'

Te gast in het programma, onder moderatie van Jörgen Tjong A Fong, zijn onder anderen Hansje van Halem, Chris Vermaas, Mathieu Lommen en Frank E. Blokland.

 

Voor belangstellenden: de toegang is gratis, maar het is wel nodig om te reserveren.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in