Overslaan en naar de inhoud gaan

Lego innoveert door te luisteren en komt met speciale Braille-stenen

De eerste prototypen zijn gepresenteerd voor concepttests. Als alles goed gaat worden ze in 2020 op 'de markt' gebracht.
Een kind speelt met de Braille Bricks
Een kind speelt met de Braille Bricks

Innovatie die slaagt heeft een aantal kenmerken. Zo is de vernieuwing vaak logisch en voor de hand liggend, maar is niemand er intussen opgekomen. Daarnaast is het in een groot aantal gevallen  de vindingrijkheid van buitenaf, gebruikers zelf bijvoorbeeld, die innovatie op weg helpt.

related partner content for mobile comes here

Dat precies is er gebeurd bij een hartverwarmende en functionele vernieuwing die Lego heeft gepresenteerd: speciale stenen met braille erop die blinde en slechtziende kinderen leert lezen in braille.

Het idee voor de Braille Bricks werd de speelgoedmaker in 2011 voor het eerst aan de hand gedaan door de Deense Blindenvereniging, en in 2017 opnieuw uitgewerkt door de Braziliaanse Dorina Nowill Foundation for the Blind en reclamebureau Lew'Lara\TBWA.

Lego pikte het op, en gaf het idee verder vorm in nauwe samenwerking met de blindenverenigingen uit Denemarken, Brazilië, het VK en Noorwegen. De eerste prototypen zijn nu in dezelfde landen gepresenteerd voor concepttests.

Volwassene en kind spelen met Braille Bricks

Speelse benadering

Lego Braille Bricks hebben dezelfde punten als individuele letters en cijfers in het Braille-alfabet. Ze zijn volledig compatibel met het Lego-systeem in Play. Om ervoor te zorgen dat de tool inclusief is, zodat ziende leerkrachten, studenten en familieleden er ook mee kunnen spelen en communiceren, bevat elke steen ook de letter of het getal zichtbaar. Deze ingenieuze combinatie brengt een hele nieuwe en speelse benadering om blinde en slechtziende kinderen geïnteresseerd te krijgen in het leren van braille.

De noodzaak voor dit 'hulpje is er zeker, want nu duizenden audioboeken en computerprogramma's beschikbaar zijn, leren steeds minder kinderen braille te lezen. Dat terwijl braille van cruciaal belang is; mensen die  het kunnen lezen zijn over het algemeen onafhankelijker, hebben een hoger opleidingsniveau en betere kansen op werk. 

Impact op zelfvertrouwen

Een van de dragers van het project bij Lego is senior art director Morten Bonde, die als interne consultant werkte aan de Braille Bricks . Hij lijdt aan een genetische oogafwijking die hem geleidelijk blind maakt. Bonde heeft momenteel nog 4 procent zicht, maar is vastbesloten om zich daar niet door te laten beperken.

Hij vindt de reacties van zowel studenten als docenten op Lego Braille Bricks enorm inspirerend. ‘De betrokkenheid van de kinderen en hun wens om onafhankelijk te zijn en gelijkwaardig te functioneren in de samenleving, wordt erg duidelijk. Ik ben ontroerd om te zien welke impact dit product heeft op het zelfvertrouwen van blinde en slechtziende kinderen.'

Het product wordt momenteel getest in het Deens, Noors, Engels en Portugees, terwijl Duits, Spaans en Frans in het derde kwartaal van 2019 worden getest. De definitieve Lego Braille Bricks-kit zal naar verwachting in 2020 worden gelanceerd en zal gratis aan geselecteerde instellingen worden gedistribueerd via deelnemende partnernetwerken.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in